Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 04. 2020. 07:22 5

Sa lažnih naloga 43 miliona pozitivnih vesti o Vučiću

Tviter je juče saopštio da je izbrisao ukupno 8.558 lažnih naloga u Srbiji na ovoj mreži, a koji su služili za promovisanje Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Nešto kasnije je obelodanjeno da je sa ovih naloga upućeno čak 43 miliona tvitova podrške predsedniku Srbije i SNS-u, piše britanski "Gardijan".

Ovaj broj lažnih naloga spada u ukupan broj od 20.000 botovskih naloga na Tviteru u celom svetu koje je ova društvena mreža izbrisala. Pored Srbije, ovih naloga više nema ni u Saudijskoj Arabiji, Hondurasu, Egiptu i Indoneziji, jer su, kako se navodi, prekršili politiku kompanije i ciljano su pokušali da podrivaju javni razgovor.

Džoel Rot, šef integriteta, rekao je da je uklanjanje naloga deo trenutnog rada kompanije koja radi na istraživanju informacija koje svedoče o podrivanju javnog razgovora.

Kao što je juče navedeno, izbrisano je 8.558 lažnih naloga u Srbiji koji su povezani sa Srpskom naprednom strankom i njenim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Utvrđeno je da je sa ovih naloga upućeno čak 43 miliona tvitova koji su pojačavali pozitivne vesti o Vučićevoj vlasti, a u kojima su napadani njegovi politički protivnici.

Kada je reč o ostatku sveta, navodi se da je u Saudijskoj Arabiji ukinuto 5.350 lažnih naloga, sa kojih je 36,5 miliona puta tvitovano hvaleći saudijsku vlast. U Egiptu je ukinut 2.541 botovski nalog, u Hondurasu više od 3.000 naloga, dok u Indoneziji više ne postoji 795 lažnih korisnika na TViteru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati