Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

26. 03. 2020. 14:45 0

PKS: U Srbiji 67.000 radnika 'na čekanju' zbog pandemije

U Srbiji je trenutno 67.000 radnika koji su "na čekanju" i koji ne rade, a oko 168 kompanija zaustavilo proizvodnju, usled proglašenja pandemije korona virusa, izjavio je danas direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

Vesović je na onlajln konfrenciji Srpske asocijacije menadžera (SAM) kazao i da se glavne inicijative za suočavanje sa kriznom situacijom svode na poresko rasterećenje, pokrivanja dela troškova zarada za zaposlene i stvaranje uslova za povećanje likvidnosti firmi.- PKS je prihvatila ove inicijative, definisala ih i predložila ih direktno Vladi Srbije. Insistiramo da te mere budu što pre donete. Moramo da znamo koje su to mere da bi mogli predvidljivo da razmišljamo - kazao je Vesović.

On je naveo i da je u proteklom periodu bilo najvažnije da se trgovine obezbede hranom, da farmacetska industija i logistika funkcionišu, a da se sada ulazi u fazu kada će poslovanje ozbiljno početi da trpi posledice vanrednog stanja u zemlji usled epidemije.

Vesović je istakao i da država u ovom trenutku ne sme da usporava svoja plaćanja prema privrednicima, kao i da nema informaciju da ona to trenutno čini.

- Hrana koja se nalazi u Srbiji je 80 odsto iz domaćih izvora, u ovom trenutku imamo stabilnu situaciju sa energentima. Naš problem je što imamo veliki broj samozaposlenih ljudi u IT sektoru, ali za sada nemamo konkretne mere u vezi moratorijuma ovom sektoru - rekao je Vesović.Predsednik SAM-a Dragoljub Damjanović kazao je da su tokom krize na najvećem udaru mala i srednja preduzeća i da Vlada ne sme da zakasni sa merama kojima će im pomoći.

- Prema našim informacijama završavaju se pregovori sa komercijalnim bankama i sprema se državni fond od nekoliko milijardi za garancije koje će banke koristiti da refinansiraju potraživanja različitih preduzeća - naveo je Damjanović.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati