Slobodno vreme
05. 07. 2025. 18:02 1
Slovenka otišla na letovanje u Hrvatsku, popisala cene, pa poručila: "Ne morate ići dok se ne vrati u normalu" (VIDEO)
Potpredsednica Biciklističkog društva Rog iz Slovenije Maja Oven kritikovala je visoke cene u ugostiteljskim objektima u gradu Hvaru u Hrvatskoj, prenosi slovenski novinski portal S.novice.
„Hvar danas u 18:30. Nema gužve u lokalima kao što je to uobičajeno svake godine u ovo doba. Ne sećam se da smo ikada platili pivo 8,5 evra“, napisala je Oven na društvenoj mreži Facebook i priložila desetak fotografija kojima potkrepljuje svoje tvrdnje.
„Špageti bolognese na cenovniku jednog od 45 restorana u gradu – 29 evra! Dnevna supa 11 evra! Desert 12 evra“, utvrdila je Oven i dodala da joj se to „ne čini normalnim“. Istakla je i da hvarski lokali u kojima je bila traže da im se plati gotovinom, a da račune uglavnom ne daju gostima.
„Ako ste već bili na Hvaru, ne morate ići ove godine, a ako još niste – pričekajte koju godinu dok se ne vrate u normalu“, rekla je Oven.
Komentari objave potpredsednice Biciklističkog društva Rog bili su u sličnom pravcu.
„Ista priča u Poreču. Nema ljudi, a ponašanje je svejedno za svaku kritiku. Imaju puno strane radne snage koja je ljubazna prema svima. Hvala ti što si otvorila ovu temu, jer smo nas dvoje mislili da smo mi čudni. Šteta, stvarno šteta“, rekla je jedna korisnica.
„Nadam se da će se krajem sezone malo zamisliti i vratiti na realno. U 3 meseca žele da zarade za svih 12 – nije loše, tri meseca radiš, a onda…“, dodala je druga.
„Hrvatska menja svoju turističku politiku. Od odredišta za evropsku radničku klasu želi postati mondensko odmaralište za šačicu najbogatijih ljudi na svetu. Za sada joj to ne uspeva. Previše Slovenaca se vraća u svoje kuće, stanove ili kamp-prikolice na hrvatskom tlu. Ne teraju nas čak ni nerazumno visoke (mondenske) cene potpuno nemondenskih proizvoda. Hrvatske obale su nam i dalje najbliže more“, konstatovala je treća.
Jedan korisnik je istakao da su cene u okolini Zadra ipak „normalne“. „U okolini Zadra još je normalno, zato smo ovde već nekoliko godina zaredom. Veliko pivo 3,5 € na plaži, hrana normalnih 12–20 €“, naveo je korisnik.
Cene na hrvatskoj obali i ostrvima ove sezone izazivaju sve veće iznenađenje i negodovanje, kako među turistima, tako i među domaćim stanovništvom, piše Jutarnji list.
Iako zvanični podaci govore o rastu turističkog prometa – u junu je zabeležen porast noćenja od 12 %, a vrednost fiskalnih računa u ugostiteljstvu porasla je za gotovo 19 % – sve više posetilaca ukazuje na drastičan skok cena.
Na društvenim mrežama i stranim blogovima kruže primeri: pivo za 7,5 do 8,5 evra, špageti bolognese 29 evra, supa 11 evra, krema za sunčanje gotovo 30 evra, čokolada više od osam, a čips preko četiri evra. U Primoštenu se Jamnica od 0,25 l prodaje za 6 evra, a ležaljke na plažama postaju luksuz koji ni mnogi Nemci više ne žele da plaćaju. Sve češće se čuje da čak ni domaći turisti s prosečnim hrvatskim platama ne mogu da priušte klasični letnji dan u kafiću i restoranu.
Ipak, ministar turizma Tonči Glavina tvrdi da Hrvatska i dalje nudi dobar odnos cene i kvaliteta i poziva na suzdržanost u javnim kritikama, upozoravajući da negativni medijski narativi mogu naštetiti reputaciji zemlje. Ali, s obzirom na rastuću percepciju skupoće, sve više turista – posebno iz regiona – počinju da biraju alternativne, povoljnije destinacije. Ako se trend ne preokrene, visoke cene bi mogle da ugroze pozitivan imidž Hrvatske kao pristupačne i gostoljubive mediteranske destinacije, zaključuje Jutarnji.
Komentari 1
ostavi komentar