Pad demokratije za upola: Srbija galopira ka KULTU VOĐE | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 03. 2020. 10:34 3

Pad demokratije za upola: Srbija galopira ka KULTU VOĐE

Srbija je među zemljama sa najvećim autoritarnim kretanjima u odnosu na veličinu populacije. Upravo ovakvo objašnjenje o našoj zemlji stoji u izveštaju V-Dem instituta i izveštaju o demokratiji 2020.

Nezavisni istraživački institut iz Geteborga objavio je izveštaj o stanju demokratije u svetu. V-Dem institut (Varieties of Democracy) se bavi varijacijama demokratije, tipovima režima, pokušaju konceptualizacije i merenja demokratije u svetu sa više od 50 naučnih istraživača na šest kontinenata i više od 3.000 eksperata iz zemalja širom sveta.  

U izveštaju, Srbija se pominje više puta u izrazito negativnim sadržajima, a jedan od grafikona jasno pokazuje da je naša zemlja među zemljama sa najvećim autoritarnim kretanjima u odnosu na veličinu populacije. 

Izveštaj govori da su zemlje koje imaju najviše autoritarnih tendencija u prethodnih 10 godina Mađarska, Turska, Poljska, Brazil, Indija i upravo Srbija. Srbija je na četvrtom mestu na svetu sa padom skora od 0,27 (sa 0,53 iz 2009. godine, na 0,25 u 2019. godini) i sa prelaskom iz liberalne demokratije u izborni autoritarizam u pogledu tipa režima (Institut vrši podelu režima na: liberalne demokratije, izborne demokratije, izborne autoritarizme i zatvorene autokratije). 

- U Srbiji je autokratizacija pod aktuelnim predsednikom i bivšim premijerom Vučićem započela 2012. godine - navodi se u upravo u ovom izveštaju.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović kaže za Direktno.rs da su ovakvi izveštaji, nažalost, postali trend.

- Nema nijednog izveštaja međunarodnih organizacija, a da se u njima ne govori o padu demokratije, sloboda i rastu korupcije i samovlašća. To je za zabrinutost svakako, ali još više se nedostatak slobode i odgovorne vlasti oseti u ovako kriznim situacijama. Moramo sve učiniti, svi zajedno, da pobedimo ovaj virus korone, pa ćemo onda o odgovornosti ovog režima - rekao je Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Muzičke stolice

Zoran Živković [21.09.2020.]


Video dana

Odbrana od somalijskih pirata

Anketa

Šta je za vas Goran Vesić?

Rezultati