Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 03. 2020. 22:14 1

"Vučić intelektualac opšte prakse koji o ničemu zna svašta"

U večerašnjoj emisiji "Utisak nedelje", gostovali su pisac i reditelj, Siniša Kovačević, predsednik stranke LDP, Čedomir Jovanović i pisac i muzičar, Marko Šelić - Marčelo, koji su diskutovali o tome šta je pristojno i normalno društvo, kao i predstojećim izborima.

- Pristojno društvo je zbir pristojnih pojedinaca, a da bi on bio pristojan, tu pristojnost mora poneti iz porodice, škole i društvenog okruženja. Kada bi ovde sedeo i gospodin predsednik i kada bi meni, vama, drugim pristojnim ljudima, bilo dopušteno da se pojavljuju u onoj meri u kojoj se pojavljuje gospodin Vučić, kada bi nam bilo dozvoljeno da govorimo o Megatrendu, Krušiku, Jovanjici, dopušteno da tim medijima govorimo da je otvoreno tržište diploma, da je ovde prepisati doktorat, kao popiti čašu hladne vode posle dobrog komada šunke, onda bi taj procentat od 55-60 posto vrlo brzo pao na nekih 8-12 posto kad bi se pokazalo Vučićevo neznanje, da je to suštini intelektualac opšte prakse koji o svemu zna ponešto i bolje rečeno o ničemu svašta, onda bi i taj mehur od sapunice pukao. Pristojno društvo se gradi i to je proces. Onoliko vremena koliko se ovo društvo onepristojavalo toliko mu vremena treba i da se upristoji - rekao je reditelj Kovačević i dodao je nas mediji, između ostalog, razdvajaju od pristojnog društva.

Na pitanje kako bi opisao pristojno društvo, Marčelo je napomenuo da "ako se zalaženo za vrednosti koje bi trebalo da se podrazumevaju", onda smo u "nevolji".Predsednik LDP kazao je da je nepristojnost naše slabosti, a da je agresije sve više.

- Agresija je izraz naše velike slabosti i što smo u tom dubokom blatu, više se koprcamo i vapimo, pa se setimo Boga, pristojnosti, da smo Srbi, da smo braća. Meni je oduvek bilo važno da svojim životom nikog ne ugrožavam, dok mi ne uđe nogom kroz vrata. Ta "noga" je mnogo šira od politike, Vučićevih 55, 56 posto. On je izvan našeg sveta, ja ne mogu da posmatram politiku na drugačiji način, osim na refleks na ono što je naša Srbija. Nikad nam više nije bila potrebna istina. Mi bi pravdu, ali za sebe, a nismo spremni da je damo drugima koji su možda žrtva naše nepravde - rekao je Jovanović.

"Što ovi izbori nisu normalni?", pitala je Olja Bećković.

- Hoćete da mi kažete da su normalni izbori na kojima predsednik 7-12 puta dnevno ne silazi sa svih televizija, pritom za svo to vreme "pljuje" po opoziciji. Izbori u kojima će svi bilbordi od Vršca do Nove Varoši biti njegovi (predsednikovi). U kojima će vam neko "gurnuti nogu u vrata". Meni se to danas bukvalno dogodilo - jedan čovek i žena u beloj kišnoj jakni sa logom SNS na leđima. Govorite da su normalni izbori oni u kojima će se džipovi bez tablica vitlati po našim gradovima. Govorite o onim izborima u kojima će se pojavljivati peglani listići, u kojima će svi mediji na dan medija imati logo jedne stranke, u kojima predsednik jedne države krši Ustav - kazao je Kovačević.

"Ima li nešto što je presedan", pitao je Jovanović i napomenuo da nema normalnih izbora, ukoliko ne mislimo da su normalni oni izbori za koje unapred znamo da ćemo ih dobiti.

- Imamo li normalne birače? Šta ćemo sa time da su 2012. pozivali da se glasa za Nikolića, od Tadića pravili đavola, da bi posle Vučića i Dačića proglasili za Čerčila i De Gola, a danas predlažu Tadića kao poslednju osobu u odbrani od Vučićevoj apsolutizma. U Srbiji se vlast ne osvaja na izborima, već vlast otima onaj koji je najbliži. Kada se vlast u Srbiji promenila i kada je u Srbija dobila Vladu, a da pre toga u Moskvi neko nije klimnuo glavom? - rekao je predsednik LDP.Marčelo je istakao da na proteste nije izašao jer ga je opozicija pozvala, već jer se tako osećao.

- Isto tako opozicija ne mora da me pozove u bojkot, ali ja ne odlučujem na osnovu nečega što oni kažu, već lično smatram da je sadašnje stanje potpuno besmisleno. Ova vlast sve što ne valja eskalira i kvantifikuje na neverovatne nivoe, pod alibijem da je neko prethodni radio to isto. Suštinski, svi znamo da ringla može da se okrene na jedan, dva tri, devet. Sad je na devet. Kada se govori o tome da sadašnji režim nije izumitelj zala situacija se manje relativizuje. Pitanje je šta ja tu čujem kao građanin ove zemlje - vi ste jahali, a sad je naš red da jašemo - rekao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati