Izbori 2024

Direktno.rs

22. 04. 2024. 16:56 1

Janjić: Izborni uslovi - NULA

Zamenik šefa poslaničke grupe Srbija centra u Skupštini Srbije Stefan Janjić izjavio je da vlast nije ispunila nijedan zahtev opozicije za popravljanje izbornih uslova niti implementirala preporuke ODIHR-a, te da zbog toga "2. juna nema izbora".

- Gde je komisija koju smo tražili? Šta je sa medijima? Više prostora ima Milica Zvetnica koju ste do juče zvali Mica Lažljivica i nije osvojila ni 1 odsto, ali je sad na listi SNS-a sa jednim kandidatom za odbornika. Izmene zakona u vezi sa prebivalištima i toga da je neophodno da birači budu prijavljeni na adresi minimum 12 meseci takođe nisu usvojene. Pošto je urađeno nula, nisu ispunjeni uslovi i nema izbora - rekao je Janjić u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je opozicija imala četiri kolegijuma sa Anom Brnabić i da su na prvom, održanom 1. aprila, ispostavili tri zahteva u skladu sa dogovorom koji su koalicije Srbija protiv nasilja i NADA potpisale sa Proglasom.

- Prvi zahtev je bila Komisija koja će imati kontrolu nad jedinstvenim biračkim spiskom i imati izvršna ovlašćenja. Drugi zahtev su bile medijske slobode, a treći objedinjavanje izbora u kome nije bilo reči o datumu. Nakon raspisivanja izbora za 2. jun onda se javio novi zahtev za spajanje izbora 2. juna. Vlast je bila izričito protiv toga na sastanku 17. aprila, a sutradan su to prihvatili - dodao je Janjić.

Janjić je objasnio da koalicija Srbija protiv nasilja nije predložila izmene Zakona o lokalnim izborima kako to tvrdi vlast.

- Mi smo predložili 1. aprila izmenu Člana 35, stav 1 Zakona o lokalnim izborima, nikad nismo pričali o drugim izmenama - zaključio je Janjić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati