Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Vijesti, CDM ]

26. 12. 2019. 11:53 0

Podgorica blokirana, Amfilohije poziva na mir

Policija uoči glasanja poslanika o Zakonu o slobodi veroispovesti zatvorila više ulica u Podgorici za vozila i pešake zbog "mogućih neprijavljenih okupljanja građana", dok mitropolit Amfilohije pozvao sve na mir, a predsednika Mila Đukanovića da "odustane od zločina".

Opsadno stanje u Podgorici uoči glasanja poslanika o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva da sve verske zajednice moraju da dokažu da su pre 1918. bile vlasnici crkvene imovine, inače će im ista biti oduzeta.

Rasprava u Skupštini počela je nešto posle 11 časova, a potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin rekao je da predloženi zakon štiti temeljnu vrednost Crne Gore kao zajednice slobodnih i ravnopravnih građana.

Ulice u Podgorici zatvorene, ni pešaci ne mogu da prođu

Policija je od ranih jutarnjih sati blokirala centar Podgorice, dok se vernici i građani koji se protive usvajanju zakona okupljaju isped Hrama Hristovog vaskrsenja, pišu "Vijesti".

Demokratski front sinoć je pozvao vernike i građane koji su potpisali peticiju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da dođu danas ispred Skupštinei da za to imaju blagoslov patrijarha Irineja.

Beogradska patrijaršija i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije negirali su tvrdnje lidera opozocionog Demokratskog fronta da imaju blagoslov srpskog patrijarha za okupljanje vernika ispred zgrade crnogorskog parlamenta.

- Patrijarh srpski Irinej blagoslovio je da se stav brani u Skupštini Crne Gore, a ne na ulici - rekao je za Vijesti.me sekretar Srpske patrijaršije đakon Aleksandar Praščević.

Amfilohije poziva na mir, Milo da ne čini zločin

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je sve Crnogorce, sve ljude koji žive u Crnoj Gori, bez obzira kakvoj oni ideologiji, patriji pripadali, kako se nacionalno osećali - "na mir, na bratsku slogu, na ljubav, jer je to jedino što je u ovom trenutku potrebno ovde svima nama".

On je pozvao a "druga Đukanovića da odustane od zakona topuza".

- Danas se donosi zakon pod blokadom čitavog grada, pod nasiljem u kojem je angažovana sva policija Crne Gore da bi se pod tim nasiljem dobio zakon o slobodi veroispovijesti. Ovo je poziv drugu Đukanoviću i svima koji su spremni da potpisuju to bezakonje da se makar u poslednjem trenutku otrezne, da odustanu od toga zločina - navodi se u obraćanju mitropolita Amfilohija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati