Društvo i ekonomija

Direktno.rs

11. 12. 2019. 15:28 0

Stotine zaposlenih udaljeni s posla, najavili tužbe protiv Pošte

Štrajk zaposlenih u Poštama Srbije se nastavlja uprkos pretnjama i suspenzijama, koje je uprava počela da primenjuje.

Radnici su jedinstveni u želji da istraju do kraja, da im se povećaju plate, a rukovodstvo Pošte im uručuje radne naloge, koji oni odbijaju. Kako zaposleni tvrde, u Novom Sadu je čak 300 zaposlenih suspendovano, i oni su najavili tužbe protiv odgovornih u preduzeću.

- Drugari, kolege, ne nasedajte na provokacije. Istina je da Novi Sad stoji kao jedan. Mi sutra sa advokatom podnosimo tužbe. Sutra 300 suspendovanih poštara, šalterskih radnika, vozača, kurira, deljača, tehničara, Kontrolora i upravnica Jelena. Neka ovi što su izdali, ovi koji lažu, i ovi koji se boje neka znaju da se ubrzo vraćamo jači, luđi i pametniji - poručuju štrajkači iz Novog Sada.

Da se stvar otela kontroli, pokazao je slučaj iz Kraljeva. Jedan od poštara u Kraljevu, Marko Božić digao ruku na sebe i isekao vene jer nije mogao da podnese presiju koju trpe zaposleni u štrajku, jer žele bolje uslove za sebe i svoje porodice. 

Dodajmo i da je Samostalni sindikat poštanskih radnika saopštio da su jutros uručene suspenzije za više od 200 zaposlenih iz Sombora, Zrenjanina i Novog Sada, kao i da ni najveće represije nisu pokolebale zaposlene da odustanu od obustave rada. Njihovu borbu podržao je Savez za Srbiju koji traži od nadležnih da prestanu sa zastrašivanjem i pretnjama štrajkačima.

- To je samo početak, a krajnja cifra sa kojom se spekuliše je više hiljada. Nikakve pretnje i suspenzije nas ne smeju pokolebati u našoj borbi za zaradu iole dostojnu pristojnog preživljavanja - naglasio je sindikat.

U tom sindikatu ističu da su spremni da sa drugim organizacijama koje zastupaju i podržavaju zaposlene u obustavi rada u što skorije vreme preduzmu mere "otpora nasilju" koje, kako navode, sprovodi poslovodstvo tog preduzeća na čelu sa Mirom Petrović.

Obustava rada dela zaposlenih u Pošti Srbije počela je 2. decembra. Oni su odbili ponudu poslovodstva da se od 2020. godine masa zarada u Pošti poveća za 10 odsto, a da najveće povišice dobiju zaposleni s najmanjim primanjima (32-38.000), tražeći da im se zarada poveća do 50.000 dinara.

Za sutra u 10 sati u Novom Sadu zakazali su zajednički protestni skup.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati