Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 03. 2024. 08:32 12

"Pošta" novim merama nadzora krši Ustav i Zakon

"Sindikat radnika pošte "Sloga" izrazio je duboku zabrinutost u vezi sa najnovijom potezima JP "Pošta Srbije" koja uključuje implementaciju aplikacije "PoštarMar" na mobilnim aparatima Motorola g72. Ove mere, koje su deo projekta "Optimizacija itinerera poštara" (OIP), omogućavaju praćenje kretanja poštara u svakom momentu, i zahtevaju od zaposlenih da potpišu Izjavu o korišćenju službenog mobilnog telefona, koji su obavezni da aparate nose kući, što podrazumeva njihovo praćenje i van radnog vremena", ističu iz Sindikata "Sloga".

- Ovakav stepen nadzora je ne samo neprimeren i nepotreban, već je i duboko uvredljiv prema našim radnicima. To što se od njih očekuje da nose službene mobilne telefone i izvan radnih sati, otvara mogućnost za nadzor njihovog privatnog života, što je direktno kršenje Ustava i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - kaže Stefan Mitrović, predsednik Sindikata radnika Pošte "Sloga".

Mitrović, koji je u utorak u pisanoj izjavi nadležnima u svojoj radnoj jedinici odbio da primi službeni mobilni telefon na korišćenje, kritikovao je poštansko rukovodstvo zbog nepotrebne i rasipničke kupovine novih mobilnih uređaja u vreme kada se od radnika zahteva štednja.

- Menadžment ne samo što izbegava ove mere štednje, već se i ponaša kao da su iznad sistema i odgovornosti - naglasio je Mitrović, "dok radnici trpe zbog neprekidnih promena normi koje im štete."

Nadalje, Mitrović je upozorio na smanjenje kvaliteta usluga usled stalnih promena i smanjenja broja izvršilaca, što dovodi do padajuće produktivnosti i opravdanog nezadovoljstva među radnicima.

- Konstantno se manipuliše produktivnošću radnika, prikazujući nerealne statističke podatke. Ovo dovodi do padanja kvaliteta usluga i rastućeg nezadovoljstva radnika, koji su prečesto izloženi agresivnom ponašanju svojih neposrednih rukovodilaca. Umesto da nas tretiraju kao potencijalne prekršioce zakona, poslovodstvo bi trebalo da ulaže u radnike i prati politiku "Zadovoljan radnik - uspešno preduzeće". Nažalost, sadašnjim akcijama se samo pogoršava situacija i obespravljuju radnici - zaključio je Mitrović u pisanoj izjavi o odbijanju prijema službenog telefona sa aplikacijom za praćenje kretanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati