Ostali sportovi

[ Izvor: Mediji ]

20. 09. 2024. 15:02 2

Majdov suspendovan jer "nije poštovao duh džudoa"

Nemanja Majdov nedavno je objavio da je suspendovan iz džudoa na pet meseci jer se prekrstio na Olimpijskim igrama u Parizu.

Međutim, cela priča nije tako jednostavna kako je predstavio višestruki evropski i svetski šampion.

Postupak je poveden jer su optužbe glasile da je srpski džudista napravio sledeće prekršaje:

1) nedvosmisleno se krstio kada je ulazi na borilište, čime je prekršio Etički kodeks Međunarodne džudo federacije, verzija od 27. februara 2023, član 3

2) odbio da se pokloni rivalu na kraju borbe, čime je prekršio isti član i

3) na samom borilištu skinuo džudogi (takmičarska odeća u kojoj se džudo odvija), što je protivno pravilima takmičenja, član 8, stav 6.

Pošto je Nemanja Majdov izneo svoju odbranu disciplinska komisija donela je sledeće rešenje:

- Optuženi je priznao svoje ponašanje. Imajući u vidu to priznanje okrivljenog, Komisija je razmatrala specifične okolnosti slučaja da bi primenila sankciju srazmernu težini počinjenog prekršaja.

Komisija je uzela u obzir pružene dokaze, odnosno video-dokaze, na kojima se videlo ponašanje okrivljenog, za kog je jasno utvrđeno da se okrivljeni prekrstio, da nije mogao da kontroliše svoje emocije, odbio je da se pokloni protivniku i skinuo je svoj pojas dok je bio još na samom borilištu.

Video-dokaz pokazuje da se okrivljeni jasno protivio dodeli šidoa (kazna tokom borbe), a onda još jednom, po proglašenju pobednika od strane sudije.

Optuženi je napustio tatami pokazujući gestove nezadovoljstva. Optuženi je takođe objasnio da znak krsta nije imao za cilj da vređa ili provocira, već da je to učinio zbog sebe samog, jer mu je to davalo snagu i samopouzdanje. Komisija smatra da je znak krsta bio relativno diskretan, da nije imao za cilj da vređa, a izveden je u tzv. "miks zoni", blizu ulaska u polje namenjeno borbi.

Komisija smatra da je među glavnim karakteristikama džudoa koje ga razlikuju od drugih sportova njegovo insistiranje na poštovanju, ali i na pravilnom i samokontrolisanom ponašanju na tatamiju. Ovaj koncept je fundamentalni element onoga što je poznato kao "duh džudoa".

Drugi važan faktor u odluci Komisije je prethodno ponašanje okrivljenog zbog čega su mu 2018. i 2022. godine izrečene opomene i pismena upozorenja.

Komisija nalazi da ponašanje okrivljenog nije bilo praćeno agresijom ili drugim neprimerenim ponašanjem, ali se ipak sve dogodilo pred velikom publikom, na olimpijskom džudo događaju, čime se kvari imidž džudoa.

Komisija odlučuje da protiv okrivljenog primeni kaznu od sto i četrdeset (140) dana suspenzije od svih džudo aktivnosti i na kontinentalnom i na svetskom nivou. Takva suspenzija se odnosi i na sva njegova članska prava u džudou, uključujući i obavljanja funkcije u vezi sa sportom ili administrativne aktivnosti u njemu. Smatra se da period suspenzije počinje 31. avgusta 2024. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati