Ostali sportovi

D. Ljutić

19. 07. 2023. 06:50 35

GOLGOTA Kako je potonuo srpski vaterpolo

Ni najveći pesimisti u Srbiji nisu mogli ni da sanjaju da će reprezentacija koja je do juče bila sinonim za pobede i zlato, doslovno preko noći postati kanta za razbijanje i žrtva sulude igre moćnika, od kojih je onaj najveći i najodgovorniji za zlo doba srpskog vaterpola zapravo bio jedan od najvećih igrača u istoriji i verovatno najbolji strelac svih vremena - Aleksandar Šapić.

Da li je moguće da smo toliko nisko pali? Ovo pitanje vrzma se po glavi svima onima koji su godinama bili uz "delfine". Da li je moguće da gubimo od Francuske i Rumunije? Hoćemo li uskoro da strepimo i od Kazahstana? Zanimljiva priredba se održava na političkom vaterpolo nivou. U vaterpolo opoziciji atmosfera parastosa, nema dobre ideje niti ljudi koji bi sproveli ono čega nema.

U poslednje dve decenije, „delfini" sa pedesetak takmičenja samo devet puta nisu doneli medalju. Za to vreme osvojeno je 29 zlata, zaključno sa dva uzastopna olimpijska 2016. i 2021. godine. Međutim, srpski vaterpolisti upravo su se u Tokiju 2021. poslednji put popeli na pobednički podijum, što je dug post za sport sa tako dugom i bogatom tradicijom u Srbiji. Vaterpolo reprezentacija se zapravo prilično muči još od 2020. godine, kada je reprezentativnu karijeru okončalo šest velikana - Filip Filipović, Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Stefan Mitrović, Duško i Gojko Pijetlovića. Svi oni bili su važni šrafovi u moćnoj mašineriji reprezentacije Srbija, koja je u proteklih 10 godina autoritativno dominirala svetskim i evropskim vaterpolom.

Sa Dejanom Savićem smo osvajali medalje i titule. Savić je  potom otišao iz nacionalne selekcije, došlo je do smene genracije. Umesto njega na klupu je seo Uroš Stevanović, a fokus je sa reprezentativnog prešao na klupski vaterpolo. Opet je Novi Beograd, na čijem čelu je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, bio u centru pažnje. Pokušavao je Šapić da vedri i oblači i u Vaterpolo savezu Srbije, ali je neočekivano doživeo debakl u čitavoj priči.

Pokušao je da isturi Stefana Mitrovića kao svog kandidata za prvog čoveka saveza, ali je izgubio bitku sa Viktorom Jelenićem i sada na sve načine pokušava da mu se sveti. Kada se na to nadovežu priče da je kao igrač umeo da maltretira mlađe saigrače u reprezentaciji, a da je sve kulminiralo čuvenim sukobom sa Denisom Šefikom sa kojim se čak i fizički razračunavao, jasno je da srpskom vaterpoliu nema napretka tamo gde je on.

Pad se očekivao, svaka smena generacija je bolna, ali ni najveći pesimisti u Srbiji nisu mogli ni da  sanjaju da će reprezentacija, koja je do juče bila sinonim za pobede i zlato, doslovno preko noći postati kanta za razbijanje i žrtva sulude igre moćnika, od kojih je onaj najveći i najodgovorniji za zlo doba srpskog vaterpola, zapravo bio jedan od najvećih igrača u istoriji i verovatno najbolji strelac svih vremena - Aleksandar Šapić. Naime, Šapić nakon kraja veličanstvene sportske karijere očigledno nije mogao da se pomiri da će preko noći postati običan smrtnik. Da više neće biti faca s naslovne strane i idol nacije. Sve što je napravio posle bazena, bilo je pogrešno. Zato je vaterpolo i zavšrio na dnu bazena. 

Međutim, kad se govori o padu srpskog reprezentativnog vaterpola, mora da se spomene VK Partizan, lokomotiva srpskog vaterpola. On je najuspešniji sportski kolektiv u Srbiji i to bez premca. Klub koji ima 29 titula prvaka države (Bivše jugoslavije i Srbije) i 26 nacionalnih Kupova, a ono što je najvažnije čak sedam puta je bio šampion Evrope, što je uz zagrebačku Mladost najviše u istoriji ovog sporta. Tako uništeno stanje u Partizanu ustvari je paradigma celokupnog haosa u srpskom vaterpolu.

Izgleda da neće stati dok ne ostane samo pepeo i dim našeg vaterpola.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati