Ostali sportovi

Direktno.rs

16. 11. 2022. 13:32 0

Evropsko prvenstvo za rukometašice

Ljubitelji rukometa ove godine imaju i više nego dosta razloga za zadovoljstvo. Nakon što su na početku godine uživali u najboljim igrama rukometaša na Starom kontinentu, krajem godine će imati prilike da prate takmičenje najboljih rukometašia Evrope. Termin ovog Prvenstva je malo pomeren zbog Svetskog prvenstva u fudbalu, ali to ne menja puno stvari jer će rukometašice vrlo brzo izaći na teren i pokazati koja je to reprezentacija trenutno najbolja u Evropi kada govorimo o ženskom rukometu.

Podsećanje na prvenstvo rukometaša

Rukometaši su početkom godine imali Evropsko prvenstvo koje je održano u Mađarskoj i Sloavčkoj. Posle dvadesetak dana takmičenja i vrlo dobrih igara, najbolji su bili reprezentativci Švedske koji su pobedili Špance rezultatom 27:26 posle veoma napete i odlične utakmice. Za treće mesto su se sastale reprezentacije Danske i Francuske, a pobedu i bronzanu medalju su odneli najbolji rukometaši Danske i to posle produžetaka rezultatom 35:32.

Evropsko prvenstvo u tri države

I, kao što su rukometaši otvorili ovu godinu, tako će je rukometašice zatvoriti. Evropsko prvenstvo za najbolje ženske rukometne selekcije održava se od 4. do 20. novembra, i to u tri države. Ravnopravni domaćini će biti Severna Makedonija, Crna Gora i Slovenija. Titulu brani reprezentacija Norveške koja je na prošlom Evropskom prvenstvu pobedila reprezentaciju Francuske dok je treće mesto tada osvojila reprezentacija Hrvatske koja je pobedila domaćina tog takmičenja, Dansku.

Bitno je napomenuti i da će se prve tri prvoplasirane reprezentacije sa ovog prvenstva kvalifikovati za Svetsko prvenstvo koje će biti održano 2023. godine u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Pobednik će pored ovoga izboriti sebi mesto i na narednim Olimpijskim igrama u Parizu koje će biti održane za dve godine.

Dvorane

Utakmice ovog prvenstva će se održati u četiri dvorane: Arena Stožice u Ljubljani koja prima oko 12.500 gledalaca, zatim je tu Zlatorog Arena u Celju koja prima nešto više od 5.000 gledalaca, u Crnoj Gori će se utakmice održavati u čuvenoj dvorani Morača u Podgorici kapaciteta 5.000 gledalaca dok će se mečevi u Severnoj Makedoniji igrati sportskom centru Boris Trajkovski u Skopju koji prima 6.000 gledalaca.

Raspored takmičenja

Reprezentacije su podeljene u četiri grupe po četiri selekcije u svakoj, a sistem takmičenja je takav da će dosta njih koji se zateknu u kladionici zbog nekog drugog sporta poželeti da iskuša svoju sreću i u rukometu. U grupi “A” se nalaze reprezentacije Norveške, Mađarske, Hrvatske i Švajcarske. Ove reprezentacije će svoje mečeve igrati u Ljubljani, u Areni Stožice. Prvo kolo je na programu 4. novembra, 6. novembra će biti odigrane utakmice drugog kola dok će se treće, poslednje kolo odigrati 8. novembra. Iz ovog rasporeda se vidi da će rukometašice u preliminarnoj rundi imati vrlo zgusnut raspored, i tri utakmice u pet dana što će biti i slučaj i u drugim grupama.

U grupi “B” se nalaze reprezentacije Danske, Švedske, Slovenije i naše reprezentacije, reprezentacije Srbije. Prvi mečevi će biti na programu 4. novembra, drugo kolo će biti odigrano 6. novembra, a kao i u grupi “A”, završni mečevi su na programu 8. novembra. Reprezentacije iz ove grupe će svoje mečeve igrati u Celju, u Zlatorog Areni. Što se tiče grupe “C”, tu se nalaze reprezentacije Francuske, Holandije, Severne Makedonije i Rumunije. Reprezentativke ovih selekcija će svoje mečeve igrati u Skopju, a prvo kolo će biti na programu 5. novembra.

Drugo kolo će se odigrati 7. novembra, a mečevi trećeg kola će se igrati 9. novembra. U poslednjoj, grupi “D” se nalaze selekcije Poljske, Crne Gore, Nemačke i Španije. Oni će snage odmeriti u dvorani Morača u Podgorici koja će sigurno na svakoj utakmici biti popunjena do poslednjeg mesta jer se zna da je publika u Crnoj Gori veoma rukometno potkovana, i da vole ženski rukomet koji se već godinama intenzivno prati naročito nakon uspona i uspeha rukometašica Budućnosti, te ni ne čudi da su dobri i u sportskom klađenju na ovaj sport.

Što se tiče mečeva u ovoj grupi, i oni će se kao i u grupi “C” igrati 5. novembra kada će na programu biti prvo kolo, drugo kolo će se igrati 7. novembra, a treće kolo će biti na programu 9. novembra.

Druga runda

U drugoj rundi će se formirati dve nove grupe - u prvoj će se takmičiti prve tri selekcije iz grupa “A” i “B” dok će se u drugoj grupi naći tri prvoplasirane selekcije iz grupa “C” i “D”. Utakmice u prvoj grupi će biti održane 10, 12, 14. i 16. novembra kada će biti odigrano poslednje kolo dok će se u drugoj grupi utakmice odigravati 11, 13, 15. i 17. novembra kada će biti odigrano i završno kolo po grupama.

Interesatno je da će nakon dve grupne faze reprezentacije odmah ići u polufinale, bez odigravanja četvrfinalnih mečeva. Oba polufinalna duela će biti na programu 18. novembra dok će se utakmica za treće mesto i finale održati 20. novembra. Svi mečevi polufinala i finala će biti odigrani u Areni Stožice, u Ljubljani.

Reprezentacija Srbije i njena očekivanja

Što se tiče reprezentativki Srbije, one će imati prilike da pokažu gde se trenutno nalaze kada je u pitanju evropski ženski rukomet. Nesporna je činjenica da je naša reprezentacija na poslednja četiri Evropska prvenstva bila najbolja 2016. godine u Švedskoj kada je osvojila deveto mesto, a da je na ostalima bila ispod desetog mesta. Zapravo, od polufinala pre deset godina kada smo bili domaćini, naša ženska reprezentacija se uglavnom i vrtela oko tog desetog mesta.

Stoga je interesatno videti da li će i sada biti slična situacija, ili ćemo uspeti da ostvarimo nešto bolji rezultat čemu se nadaju i svi oni koji će igrati uživo klađenje na našu reprezentaciju. Prolazak u drugu grupnu fazu ne bi trebalo da se dovodi u pitanje, a sve posle toga će se tek videti kada za to dođe vreme.

U svakom slučaju, očekuje nas jedno zanimljivo prvenstvo kojeg svi koji vole rukomet željno iščekuju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati