Fudbal

[ Izvor: Sport klub ]

23. 08. 2024. 08:40 6

KATASTROFA Srpski klubovi NAJGORI u Evropi

Na začelju tabele nacionalnog učinka klubova u aktuelnoj evropskoj sezoni ništa novo - Srbija ne mrda sa poslednjeg mesta. Napred se i ne može porazima, a oni se nižu.

Od 54 - pedeset i četvrti! Iza Lihtenštajna, San Marina, Severne Makedonije, Andore, Malte… Daleko iza trenutno 15 pozicija boljeg Gibraltara.

Tužno i ružno, ali i zasluženo.

Radnički 1923 i Vojvodina su eliminisani, Partizan je blizu takve sudbine, a ulazak u kvalifikacije klubova sa čekiranom jesenjom kartom, Crvene zvezde i TSC-a, nije doneo pomak.

Srpski klubovi su na 13 utakmica ove sezone u evropskim kvalifikacijama upisali deset poraza, jedan remi i dve pobede.

Te pobede u dvomečima sa Mornarom i Mariborom u ukupnom skoru nisu donele prolaze Radničkom 1923 i Vojvodini.

Upisali su srpski klubovi za nacionalni koeficijent mizernih 0.500 poena, što je dovelo do pada na listi petogodišnjeg učinka sa 19. na 21. poziciju.

Silazak ispod 22. mesta nije ugrožen, a ako bi se i to dogodilo, a koliko su očajni rezultati i učinak se deli sa pet ni to ne smemo da odbacimo kao opciju, kvalifikacije bi se od sezone 2026/27. počinjale od prvog kola.

Trenutno je distanca u odnosu na Mađare i Šveđane bezbedna, a postoji šansa da se preskoče Hrvati i Ukrajinci.

Povratak među prvih 15, što bi donelo opet pet predstavnika na evropskoj sceni i dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jako je daleko i čini se da će proći mnogo sezona da bi se to i dogodilo.

Crvena zvezda ima priliku da plasmanom u Ligu šampiona donese za nacionalni koeficijent u startu 1.200 poena (bez obzira na učinak u elitnom takmičenju minimalan broj bodova za svaki klub je 6.000), a ako se to dogodi sledeće sedmice ćemo konačno biti na ovosezonskoj listi ispred "velikana" od San Marina do Farskih Ostrva.

Građenje koeficijenta za sezonu 2026/27. traje, a za sledeću je izvesno da se vraćamo na četiri kluba i prvak počinje kvalifikacije od drugog kola.

Benefiti uspona su prošli, pozicije nisu odbranjene i ozbiljna je pretnja da srpski koeficijent doživi potpuni kolaps. Sada je na "veštačkom disanju".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati