Fudbal

Milan Zarić

15. 07. 2024. 08:56 9

Ima manju platu od Piksija, a odveo Špance na krov Evrope

Španija je novi Evropski šampion, te je četvrti put u istoriji! zasela na tron! Potpuno zasluženo, jer su najviše Španci pokazali. I tačka! Nema se tu šta više dodati. A pored fudbalera, junak za veliki uspeh "furije" je selektor Luis de la Fuente. Za one koji ne znaju, to je stručnjak koji ima manju platu od Dragana Stojkovića Piksija!

Luis de la Fuente je dugo u sistemu Fudbalskog saveza Španije, vodio je reprezentacije do 19 i 21 godine. I znate šta je zajedničko za sve ove selekcije? Pa, u svim uzrasnim kategorijama je Španac bio šampion Evrope. Baš kao i sada sa A reprezentacijom...

Između ostalog je i zbog toga dobio šansu da vodi seniorsku reprezentaciju Španije i na maksimalan način ju je iskoristio. Prošetao se kroz kvalifikacije, te je došao na Euro u tešku grupu sa Italijom, Hrvatskom i Albanijom.

Redom su Španci delili lekcije, razbili su Hrvate, nadigrali su Italijane, iako su slavili minimalnim rezultatom, da bi u utakmici lišenoj rezultatskog značaja dobili i Albance. A onda su u osmini finala lako savladali Gruziju, potom su izbacili domaćina Nemačku, pa Francusku u polufinalu, da bi onda u meču za titulu dobili i Englesku, pa su četvrti put u istoriji uzeli titulu prvaka Evrope (prethodno su šampioni bili 1964, 2008. i 2012. godine).

De la Fuente je do trona došao sa klincima u napadu (Vilijamsom i Jamalom), sa nosiocem igre na sredini terena Rodrijem, koji je inače proglašen za najboljeg igrača Eura, sa odličnim igračima na klupi i vršeći pravovremene izmene... Dakle, svako je znao kakva mu je uloga i znao je da izraste u igrača utakmice.

E, sada, zanimljivo je pogledati i to da De la Fuente uopšte nije bio u vrhu kada je reč o primanjima. Ma, našao je mesto tek u sredini tabele.

Naime, španski selektor ima godišnju platu od 1,25 miliona evra, dakle daleko manje od Gereta Sautgejta (5,8 miliona), Julijana Nagelsmana (4,8) i Didijea Dešana (3,8), kojima je delio lekcije u nokaut fazi. Ali, i ono što ljubitelje fudbala u Srbiji najviše zanima - De la Fuente ima manju platu i od Dragana Stojkovića Piksija, koji, prema zvaničnim podacima, na godišnjem nivou inkasira 1,4 miliona evra.

Zašto je to tako - neka odgovore ljudi koji vode srpski fudbal, ali i sa Andrićevog venca, koji su mu i dali tu platu, ali i koji su zažmureli na oba oka posle rezultatskoh kraha na Evropskom prvenstvu, te su ukazali poverenje Stojkoviću da i u narednom periodu vodi nacionalni tim.

PLATE SELEKTORA NA EURU

1. Geret Sautgejt (Engleska) - 5,8 miliona evra
2. Julijan Nagelsman (Nemačka) - 4,8
3. Roberto Martinez (Portugal) - 4
4. Didije Dešan (Francuska) - 3,8
5. Ronald Kuman (Holandija) - 3
6. Lućano Spaleti (Italija) - 3
7. Vinćenco Montela (Turska) - 1,8
8. Murat Jakin (Švajcarska) - 1,6
9. Zlatko Dalić (Hrvatska) - 1,5
9. Ralf Rangnik (Austrija) - 1,5
9. Domeniko Tedesko (Belgija) - 1,5
12. Dragan Stojković (Srbija) - 1,4
13. Luis de la Fuente (Španija) - 1,25
13. Sergej Rebrov (Ukrajina) - 1,25
15. Kasper Hjulmand (Danska) - 1,15
16. Silvinjo (Albanija) - 0,75
17. Mihal Probjerz (Poljska) - 0,56
18. Stiv Klark (Škotska) - 0,55
19. Frančesko Kalcona (Slovačka) - 0,54
20. Marko Rosi (Mađarska) - 0,3
20. Matjaž Kek (Slovenija) - 0,3
22. Ivan Hašek (Češka) - 0,25
23. Edvard Jordanesku (Rumunija) - 0,24
24. Vili Sanjol (Gruzija) - 0,2

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati