Fudbal

Direktno.rs

26. 06. 2024. 22:45 3

ISTORIJA Gruzija je u osmini finala EP, Mađari ispali

Gruzija je napravila veliko iznenađenje pobedivši Portugal rezultatom 2:0 i tako sebi obezbedila mesto u nekaut fazi Evropskog prvenstva. Pored Gruzije iz grupe F dalje idu Portugal i Turska. U drugoj utakmici ove grupe Turska je savladala Češku rezultatom 2:1 i tako kao drugoplasirana otišla dalje.

Fudbaleri Gruzije su najveći hit ovogodišnjeg Evropskog prvenstva. Oni su se kao debitanti odmah plasirali u osminu finala, pošto su u trećem kolu grupe F pobedili Portugal u Gelzenkirhenu sa 2:0. Heroji su Kvarachelija i Mikautadze. Prvi je dao gol u drugom minutu, a drugi u 57. iz penala.

Za plasman u četvrtfinale će se boriti sa Španijom, dok će rival Portugala biti Slovenija.

U drugom meču je Turska pobedila Češku sa 2:1, što znači da su Portugalci prvi sa šest bodova, Turci drugi sa takođe šest, dok su trećeplasirani Gruzini osvojili četiri. Česi su ispali sa jednim bodom, a ispali su i Mađari koji su tri dana čekali rasplet u svim grupama da vide da li će biti među četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Na kraju ih je prolaza dalje koštao trijumf Gruzije.

Turci će u osmini finala igrati protiv Austrije.

Portugal je pre ovog meča bio sigurno prvi u ovoj grupi, pa je selektor Roberto Martinez izvršio čak osam promena u startnoj postavi u odnosu na meč sa Turskom.

Gruzini su šokantno poveli već posle minut i 32 sekunde igre. Antonio Silva je uputio katastrofalan poprečni pas na sredini terena, pa je Mikautadze poslao loptu napred za Hviču Kvaracheliju, a ovaj je, u svom stulu, projurio pored odbrane Portugala i lako poslao loptu u malu mrežu sa desne strane. Bio je to peti najbrži gol u istoriji šampionata Evrope.

Nakon toga je Portugal očekivano dominirao, Žoao Neveš je zapretio u 24. minutu, Feliks je u 30. tukao tik pored gola, kao i Palinja u 44. Gruzija je imala nekoliko opasnih tranzicija, Kvarashelija je u 36. minutu bio jako blizu drugog pogotka, ali nije uspeo. Treba istaći da je Kristijano Ronaldo bio veoma nervozan tokom prvog poluvremena, pa je u 28. minutu dobio žuti karton.

Portugal je bio baš blizu izjednačenja u 46. minutu.

Ronaldo je iz peterca pretio posle kornera, ali se odlično snašao golman Mamardašvili i odbranio taj pokušaj. Usledio je korner, ponovo je pretio Ronaldo, a lopta je otišla u gol aut. Izvukla se Gruzija u ovoj situaciji.

Izabranici Vilija Sanjola su posle početnog pritiska uspeli da pomere težište igre prema polovini rivala i u 55. minutu su dobili penal, koji je skrivio užasni Antonio Silva.

Odgovornost je preuzeo Mikautadze i sigurnim udarcem sa 11 metara matirao Koštu, za 2:0.

Potom je Konseisao zamalo bio neprecizan u 62. minutu, a Gruzija je sve mogla da reši u 72. Čakvetadze je sjajno istrčao kontru po desnoj strani, odlično je to izgledalo i šut je bio veoma snažan, ali ipak zamalo neprecizan.

U finišu napadi Portugalaca, velike šanse Semeda i Koneisaa, sjajna odbrana Mamardašvilija posle "bombe" Daloa, ali lopta prosto nije htela u gol Gruzina, koji će ovaj šampionat "zlatnim slovima" upisati u svoju fudbalsku istoriju.

Portugal – Gruzija 0:2

(Kvarackelija 2, Mikautadze 57 penal)

Stadion: Veltins Arena; Sudija: Sandro Šerer

Portugal: Kosta – Silva (66. Semedo), Fereira, Dalot, Inasio – Paljinja (46. Neveš), Neveš (75. Nunes), Neto (75. Žota) – Koseinsao, Žoao Feliks, Ronaldo (66. Ramoš)

Gruzija: Mamardašvili – Kašia, Gvelesiani (75. Kvirivelja), Lokošvili (63. Citaišvili), Dvali, Kakabadze – Kočorašvili, Kiteišvili, Čekvadadze – Mikautadze, Kvarackelija

Češka – Turska 1:2

(Souček 66 – Čalhanoglu 52, Tosun 93)

Stadion: Folkspark; Sudija: Ištvan Kovač

Češka: Stanek (55. Kovar) – Hranac, Holeš, Krejči – Provod (75. Provod), Souček, Jurasek, Coufal – Barak – Hitil (55. Kuhta), Hložek (55. Šori)

Turska: Gunok – Demiral, Akajdin, Muldur, Kadiolu – Ožčan (46. Ajhan), Juksek (63. Jokušlu) – Jildiz (76. Akturkoglu), Guler (76. Tosun), Čalhanoglu – Jilmaz

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati