Fudbal

[ Izvor: Sportske.net ]

31. 03. 2024. 13:53 0

Suđenje Sitiju na jesen, šta će biti sa titulama?

Fudbalski klub Mančester siti ponovo je u igri za titulu u Premijer ligi, kao i godinama unazad. Ali, nekako je skrajnuto da "građane" uskoro čeka suđenje veka, kako ga na Ostrvu predstavljaju, za čak utvrđenih 115 prekršaja u poslovanju, odnosno kršenju finansijskog fer-pleja. Od 2018. godine pa sve do jeseni 2023. trajala je istraga zbog sumnji u poslovanje aktuelnog prvaka Evrope. Ali, iz nekog razloga, odlučeno je da suđenje Sitiju počne tek na jesen 2024. godine. Stručnjaci kažu da je to dokaz da je istraga ozbiljna i da Tužilaštvo želi najstrožu moguću kaznu.

S druge strane, veliki problem je i činjenica da su bogati vlasnici Sitija upumpali toliki novac, da i vlasti moraju da budu oprezniji po ovom pitanju, jer je u pitanju najbogatija familija u Kataru, i svi znaju šta to znači. Pojedini veruju da ukoliko istraga utvrdi sve dokaze i Siti bude optužen, što je malo verovatno, klub bi mogao da bude čak izbačen iz Premijer lige. Ali, dokaz da je to malo verovatno jeste i odluka UEFA da ne izbaci Siti, te da čitavu priču o finansijskim malverzacijama gurne pod tepih.

Siti je pod udarom za 115 prekršaja od 2009. do 2018. godine, u tom periodu osvojene su tri titule u Premijer ligi, koje, čak i da nekim čudom klub bude proglašen krivim, teško da mogu biti oduzete. Klub iz Mančestera je okupio najskuplji i najmoćniji tim advokata u Velikoj Britaniji, koji su obećali da će oboriti sve optužbe.

Menadžer Sitija Pep Gvardiola je rekao da u slučaju da posle suđenja tim sa Etihada bude izbačen u niži rang on će sigurno ostati na "Etihadu".

- Znam i osetim da cela Engleska želi da Siti bude kriv u ovom slučaju. Ja mogu da kažem da je klub nevin dok se ne dokaže suprotno. Takođe, ako nas i izbace u Ligu 1, ja neću napuštati brod koji tone - rekao je pre nekoliko meseci Pep na konferenciji kada su tužbe izašle u javnost.

S druge strane, i stručnjaci su delili javno svoja mišljenja, čime je nagovešteno da ovo može da bude najveći slučaj u istoriji Premijer lige. Stefan Borson, advokat koji je savetovao Siti tokom istrage kluba, napisao je na Tviteru:

- Za mene, kazna od 10 poena za Everton deluje oštro za jednostavno kršenje pravila FFP. Ali to potvrđuje da su sankcije protiv Sitija mogle dovesti do izbacivanja iz Premijer lige - kaže Borson.

Kada je Everton početkom sezone kažnjen oduzimanjem 10 bodova, potom i sada kada je Notingem Forestu oduzeto četiri, Tajms je pisao da bi Siti mogao da dobije znatno teže kazne od Evertona, ali da kazne neće biti retroaktivne, neće biti oduzeti trofeji koje su osvojili u periodu kada su se prekršaji navodno dogodili.

Očekuje se da čitav sudski proces bude prilično dug, Siti je spremio snažnu odbranu, ali i Premijer liga ima tim advokata koji je na ovome radio punih pet godina. Da li verujete da bi Premijer liga mogla da bude toliko rigorozna prema klubu koji je jedan od najtrofejnijih u ovoj deceniji i koji je upumpao najviše novca od svih u eri šeika?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati