Fudbal

[ Izvor: sport klub ]

17. 11. 2023. 04:54 0

Luda noć: Porazi Brazila i Argentine

Čudesna fudbalska noć na južnoameričkom kontinentu. Poraženi su i Argentina i Brazil, slavili su Urugvajci i Kolumbijci. Sve je veća gužva na tabeli kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje se nastavljaju već za pet dana mečevima 6. kola.

Negde u isto vreme počeli su derbi susreti na čuvenoj „Bombonjeri“, gde su se u „Klasiku“ sastali Argentina i Urugvaj, te u Barankilji, gde je žilava Kolumbija dočekala „ranjeni“ Brazil. Bilo je uzbudljivo „za sve pare“.

Utakmica u Buenos Ajresu počela je blagom inicijativom svetskih šampiona. Sve se vrtelo oko Mesija, koji je driblao, pokušavao, asistirao i šutirao, ali bez rezultata. Kako je susret odmicao, tako su i popularni „Urusi“ dizali glavu. A u samoj završnici prvog poluvremena, uspeli su da matiraju domaću odbranu.

Brzonogi Matijas Vinja je prošao levom stranom i poslao upotrebljiv centaršut po zemlji, a sve je na drugoj strani pratio Barsin defanzivac Ronald Araužo, koji je preciznim udarcem uspeo da pošalje loptu ispod noge Emilijana Martinesa. Igrao se 41. minut.

U nastavku meča, domaćin je „jurnuo“ ka golu gostiju, ali je čvrsta odbrana Urugvaja odbijala sve nalete. Bilo je i puno vatre, šest žutih kartona, žestokih duela, čak i poneka tuča.

A onda je usledio mat u dva poteza. Nikolas de la Kruz je u 87. minutu sa centra poslao loptu ka Darvinu Njunjezu, koji je pobegao svom čuvaru i izašao sam pred golmana Martinesa.

Posle sjajne finte šuta, napadač Liverpula je desnom nogom po zemlji još jednom savladao golmana svetskih šampiona, nanevši im prvi poraz posle 360 dana, kada ih je u Kataru savladala Saudijska Arabija!

A Kolumbija je posle osam i po godina savladala Brazil (2:1) i ostala jedina neporažena selekcija u kvalifikacijama za SP, zone Južna Amerika.

Međutim, ništa nije išlo tako dobro za selekciju, koju sa klupe vodi argentinski stručnjak Nestor Lorenco. Već u 4. minutu Gabrijele Martineli je sjajno završio dugu akciju Brazilaca, kada je posle dodavanja Vinisijusa preciznim udarcem desnom nogom matirao iskusnog golmana domaćih, Kamila Vargasa.

Do kraja prvog poluvremena, Kolumbijci su pokušavali da dođu do izjednačenja, prednjačio je Luis Dijas, koji je iz svih pozicija „jurišao“ ka golu Alisona, ali je ovaj do poluvremena odoleo svim njegovim naletima. Imali su i Brazilci nekoliko prilika da dupliraju vođstvo, međutim, nije bilo završnog udarca. Važan je i podatak da su od 27. minuta ostali bez povređenog Vinisijusa Žuniora.

Ipak, od početka drugog poluvremena, na krilima prepunih tribina u Barankilji, Kolumbijci su krenuli žestoko ka golu Brazila, u isto vreme ostavivši i puno prostora za kontre gostiju. A kad Rafinja nije iskoristio dve sjajne šanse, pogodivši i stativu, usledila je kazna.

Dugi napad domaćina i prelep centaršut levom nogom 19-godišnjeg Jasera Asprilje, u izjednačenje je pretvorio Luis Dijas. Rasplakao je i svog oca, koji je utakmicu posmatrao sa tribina.

Nije se stišala bura oduševljenja posle gola asa Liverpula, a usledio je novi delirijum. Igrao se 79. minut, kad je Hames Rodriges centrirao sa desne strane, a na drugoj stativi je čudesno skočio opet Dijas i ponovo udarcem glavom smestio loptu u mrežu šokiranog Alisona - 2:1!

Pokušavali su Brazilci na sve načine u poslednjih petnaestak minuta da dođu do izjednačenja, ali nisu stvorili nijednu šansu, pa je Kolumbija zasluženo došla do trijumfa, kojeg su mnogi navijači na stadionu proslavili u suzama!

Čile i Paragvaj su u Santjagu odigrali bez meč golova i sa dva crvena kartona, a 0:0 je bilo i na meču između Venecuele i Ekvadora.

Prvi trijumf u kvalifikacijama upisala je i Bolivija, koja je sa 2:0 savladala Peru. Golove su postigli braća, Henri Vaka u 20. i Ramiro Vaka u 87. minutu.

Kvalifikacije se nastavljaju u sredu, 22. novembra, a u velikom derbiju na slavnoj „Marakani“ igraće Brazil – Argentina.

Rezultati 5. kola kvalifikacija za SP, zona Južna Amerika: Bolivija – Peru 2:0, Venecuela – Ekvador 0:0, Argentina – Urugvaj 0:2, Kolumbija – Brazil 2:1, Čile – Paragvaj 0:0.

Tabela: Argentina 12, Urugvaj 10, Kolumbija 9, Venecuela 8, Brazil 7, Ekvador, Paragvaj i Čile po 5, Bolivija 3, Peru 1.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati