Fudbal

[ Izvor: Germanijak ]

10. 02. 2023. 08:55 2

Stadion u Zagrebu zvaće se "Miroslav Ćiro Blažević"

Posle tužne vesti o smrti legendarnog Miroslava Ćire Blaževića, uspomene na njega je evocirao za Germanijak.hr i Zdravko Mamić. "Uvreda je za zdrav mozak Ćiru zvati trenerom. On je bio mnogo više od toga", rekao je Mamić.

"Znam zašto me zovete...", bio je početak razgovora novinara Germanijaka sa Zdravkom Mamićem.

Povod su tužne vesti i odlazak Miroslava Ćire Blaževića, trenera svih trenera, u 88. godini, svega dva dana pre rođendana.

- Kada sam se probudio i video tu vest na mobilnom telefonu, ne mogu da vam opišem taj lom moje duše... - rekao je Mamić, pa dodao:

- On je bio moj uzor, čovek od kog sam strahovito mnogo naučio. Najinteligentniji i najšarmantniji čovek kog sam ikada upoznao. On je najznačajnija osoba u 112 godina istorije Dinama. Nije tu stvar rezultata, bilo je tu velikana, igrača, trenera, ali baš zato sam i iskoristio reč značaj. On je jednim pokretom ruke bacao hiljade Hrvata u trans i delirijum.

Mislite na stisak šake pri izlasku na Maksimir '82?

- Tako je. Stisnuta šaka visoko. To je bila godina kada je meni postao venčani kum.

Iako ste bili kumovi, znali ste i s njim da imate otvorene prepirke?

- On je bio osoba sa nezabeleženim šarmom. On je tačno znao šta osoba želi da čuje i to bi rekao. Ulepšao bi toj osobi dan, činio je ljude srećnima. Nakon razgovora s njim odete i vi srećni jer ste razgovarali sa njim, a on ode srećan što vas je razveselio. On je zaposlio grad ljudi, da ne kažem hiljade operacija, smeštaja u bolnice, upise na fakultete, rešavanja bankovnih kredita... Bio je osoba koja je jednom rečenicom otvarala i zatvarala vrata institucija Hrvatske.

Koja je to rečenica?

- On bi nabavio broj osobe koja mu treba, nazvao bi i rekao: "Ovde Ćiro Blažević, ako vam to šta znači". Ta osoba sa druge strane bi odmah rekla: "Izvolite gospodine Blaževiću, kako vam možemo pomoći, šta možemo da učinimo".

Možemo li da kažemo da je Ćiro bio mnogo više od trenera?

- Uvreda je za zdrav mozak Ćiru zvati trenerom. On je bio mnogo više od toga. Pa, recite mi postoji li još neka osoba koja je u isto vreme bila deklarisani Hrvat i HDZ-ovac, a u isto to vreme bila na listi Pupovca i SDSS-a, a da zbog toga nije bila linčovana? To je bilo simpatično svima kada je on u pitanju. Pa gde to ima, recite mi. Mislim da Grad Zagreb, Hrvatska i Dinamo na poseban način moraju da se oduže Ćiri.

Mislite li da treba da mu dignu spomenik?

- Apsolutno. Mislim da se ulice i trgovi, ne samo u Zagrebu nego i šire, moraju zvati po Ćiri Blaževiću. Mislim da novi stadion treba da se zove po Ćiri Blaževiću, iako sam do sada mislio da treba da se zove po predsedniku Mirku Barišiću. Barišić je napravio mnogo toga za Dinamo, baš kao i Ćiro. Tu su mi negde po zaslugama, ali eto, nakon ovih poslednjih epizoda u Dinamu, Barišić mi je malo pao u tom razmišljanju, teško mi je da se odlučim, ali mislim da se treba zvati po Ćiri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati