Fudbal

[ Izvor: N1 ]

19. 04. 2024. 13:01 4

Gde god je renoviran ili izgrađen stadion - tu se fudbal više ne igra

Osnovan 1911. godine kao Beogradski sportski klub (BSK), a sada OFK Beograd, najstariji je fudbalski klub u glavnom gradu. Iako je istorijom, kulturom i nazivom vezan za Beograd, OFK će utakmice ubuduće igrati u Zaječaru. Zvuči kao lažna vest, ali Sport klub je došao do saznanja da će "romantičari" od sledeće sezone igrati na stadionu "Kraljevica".

Zbog čega se uopšte seli sa svog stadiona i kako se došlo do 240 kilometara udaljenog Zaječara, šta stoji iza svega novinari N1 pitali su predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirka Poledicu.

Kako Sport klub saznaje, iz kancelarije prvoligaša sa Stare Karaburme otpremljen je dokument ka Komisiji za licenciranje sa potvrdom da će, skoro već izvesnu, povratničku sezonu igrati na novoizgrađenom stadionu.

- Svaki klub koji želi da nastupi u višem stepenu takmičenja, u ovom slučaju Superligi, mora da prođe kroz aplikaciju i proces licenciranja. Jedan od uslova za dobijanje licence za takmičenje su i infrastrukturni kriterijumi. Dakle, da biste se takmičili, morate da ispunjavate kriterijume. U ovom slučaju je nesporno da OFK Beograd već dugi niz godina ima probleme sa infrastrukturom. Ono što je nama, koji radimo u fudbalu, poznato je da je omladinski stadion na Karaburmi 100% u vlasništvu Grada Beograda, da je OFK kao klub jedne velike tradicije korisnik tog stadiona i da stadion u ovom trenutku ne ispunjava te uslove - objasnio je Poledica na samom početku.

Kako kaže, on je pokušao da dođe do podataka, ne samo u Srbiji nego i u inostranstvu, da li se bilo gde u svetu desilo da neki klub, koji infrastrukturno ne može da se takmiči u najvišem stepenu takmičenja, koristi neki objekat koji se nalazi na tako velikoj udaljenosti.

- Nije praksa nigde u svetu. 240 kilometara je velika udaljenost i nisam uspeo da nađem takvu informaciju. Neretko se dešava da klubovi nemaju infrastrukturnih mogućnosti da se takmiče. Imali smo prethodnih godina Proleter iz Zrenjanina, koji se kasnije fuzionisao sa Novim Sadom i igrao je u Novom Sadu. Imamo i sada slučaj da IMT iz Beograda igra na stadionu Voždovca. Dakle, to se dešava, ali ono što se nikada nije desilo, ili bar meni nije poznato, da je jedan klub koji je registrovan u jednom gradu otišao na tako jednu udaljenu destinaciju kako bi se takmičio.

Poledica smatra da tako nešto može da unese konfuziju u čitav naš fudbal, te da se postavlja pitanje da li bilo koji klub, sa bilo koje destinacije, može da se takmiči tako što će da se preseli na neku drugu teritoriju.

- To je potpuno neprirodno i nije dobro za interese fudbala.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je u pitanju baš Zaječar i da li je to, kako kažu, privremeno ili trajno rešenje, Poledica kaže da je, ono što je čuo u medijima, stadion na prodaju.

- Omladinski stadion u Beogradu bi, prema informacijama koje su preneli mediji, trebalo da bude prodat i ne bi mogao da menja namenu. Sam klub ne može da donese odluku o rekonstrukciji stadiona. Mislim da i infrastrukturni kriterijumi koje OFK sad ne ispunjava mogu da se dovedu u neki pristojan red. Ako pogledamo kako nam danas izgledaju stadioni u Kragujevcu i Nišu, znači moglo bi da se to dovede u neki red.

On objašnjava da ovde imamo specifičnu situaciju, gde, kako kaže, javnost ovu odluku doživljava kao opravdanje za neke investicije koje su se desile u prethodnih nekoliko godina.

- Izgrađena su tri nova stadiona - u Zaječaru, Leskovcu i Loznici. Ono što znam iz nekih neposrednih razgovora sa ljudima iz sporta jeste da su održavanja jako skupa i da iznose dva miliona dinara na mesečnom nivou po stadionu. Ali, ono što je praksa pokazala je jedna stvar koja nije dobra za sport, a to je da se uvek radi neka obrnuta proporcija ulaganja u sport. Umesto da se ulaže u klub pa u infrastrukturu, kod nas se radi obrnuto. I, gde god se renovira ili izgradi neki stadion u Srbiji, tamo se fudbal više i ne igra - rekao je Poledica i zaključio:

- Loznica je, kada su krenuli da grade stadion, imala status prvoligaša, danas su srpskoligaši. U Zaječaru se igra zonaški fudbal - četvoroligaški. U Leskovcu se igra drugoligaški fudbal, sada klub iz Leskovca igra u plej-autu. Imamo primer i u Jagodini, Čačku i Užicu. Dakle, gde god je ulagano u infrastrukturu došlo je do toga da se fudbal tamo više ne igra. I u tom je nekom pravcu, čini mi se, doneta ova odluka, kako bi se opravdale investicije. Iako ja lično smatram da je dobro ulagati u infrastrukturu, jer da bismo uhvatili korak sa Evropom mi moramo da ulažemo, ali nažalost, radimo to na pogrešan način.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati