Fudbal

[ Izvor: Mesađero ]

25. 07. 2022. 11:30 13

Nemanja Matić Italijanima: Bombe vam ne opraštam

Nemanja Matić stigao je kao veliko pojačanje u Romu. A, da je veliki čovek pokazao je i pre nekoliko dana, kada je svoj broj u novom klubu 21 ustupio Argentincu Paolu Dibali.

Nekadašnji reprezentativac Srbije otkrio je Italijanima svoje razloge zašto je odbio da nosi cvet maka, kao simbol sećanja na žrtve u Prvom svetskom ratu.

- Nosio sam "popi" (cvet maka op.a.) godinama, ali onda je britanska vlada odlučila da je taj simbol koristi za odavanje počasti svim vojnicima koji su poginuli u ratovima u kojima je zemlja učestvovala. Uključujući i bombardovanje Srbije tokom 1999. godine - rekao je Nemanja Matić za rimski list "Mesađero" i nastavio:

- Od tog trenutka sam prestao. Nisam mogao da na sebe stavim nešto što je uništilo moj dom, moje ljude, ubilo na hiljade nevinih. Kao da ja ubijem rodbinu i neko je natera da stavi moju sliku na noćni stočić.

Srpski fudbaler koji drži do patriotizma, objasnio je Italijanima da dobro pamti NATO agresiju na našu zemlju 1999. koja je trajala 78 dana. Živeo je tada sa porodicom u selu Vrelo, pored grada Uba.

- Bio sam dete, imao sam 11 ili 12 godina. To su slike koje nikada neću zaboraviti. Sve su uništili. Kod kuće smo imali malu baštu i odatle sam gledao bombe kako padaju sa neba. Odrastao sam sa strahom. Na kraju je poginulo 5.000 civila. Naš narod nikada neće moći da zaboravi, ni da oprosti.

Italijani su dobro upoznati sa filantropijom Nemanje Matića, pa su ga pitali kako je došao na ideju da namiri dugovanja žitelja svog sela 2016. godine.

- Ne volim mnogo da pričam o tome. Pošto je to sada poznato, mogu reći da je to bio prirodan gest. Trudio sam se i pokušavam da pomognem ljudima iz kraja gde sam rođen. Odrastao sam u siromašnom kraju, gde nije bilo fudbalskog terena. Kao deca imali smo samo loptu. Zato se trudim da deca Vrela imaju bolje detinjstvo, od onoga koje sam ja imao - istakao je Nemanja Matić.

Srpski fudbaler rekao je da je u Romu došao na poziv trenera Žozea Murinja kojeg mnogo ceni. Biće jedan od najiskusnijih igrača u redovima "vučice" sa 34 godine, od njega je stariji samo golman Rui Patrisio. Ubeđen je da će svojim znanjem i autoritetom pomoći ekipi da bude konkurent za titulu u Seriji A.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati