Fudbal

Slavko Matić

19. 06. 2021. 10:03 0

Englezi slabi u drugom delu, Kejn daleko od prave forme

Ovo prvenstvo pokazuje da nije slučajno da se najbolji fudbal igra u ligi "petice", plus holandska liga. Najkvalitetniji igrači se tamo nalaze i reprezentacije tih liga su većinom plasirane u vrhu na početku prvenstva... Teško da možemo očekivati neko veće Iznenađenje do kraja. Mogu reći da mnogo više očekujem od Nemačke i Španije, dok su Hrvati najveće razočaranje. Generalno igra se kvalitetan i ofanzivno atraktivan fudbal, gde bodove uzimaju reprezentacije koje igraju na gol više.

U "nasoj nesuđenoj" grupi Englezi su ušli u ostrvski "derbi" osokoljeni dobrom igrom i pobedom protiv Hrvatske, i što je najvaznije za turnirsko takmicenje, sa tri velika boda u prvoj utakmici. Čvrsta odbrana Engleza - Džejms, Stouns, Mings, Šou, na čelu sa golmanom Pikfordom deluje dosta sigurno i daje samopouzdanje celom timu.

Sredinu terena takođe odlično kontrolišu Filips i Rajs sa velikom pomoći u defanzivnim zadacima dosta ofanzivnog Maunta. Napad je posebna prica... Krilni tandem Sterling - Foden, uz kapitena Kejna, od koga se tek očekuju prave partije, ulivaju strah svakom protivniku.

Brze tranzicije predstavljaju problem protivnickim odbranama uz konkrektan posed lopte, gde dosta puta fali prvi dodir, pogotovo ispred protivničkog šesnaesterca. Sve to u sistemu 1-4-2-3-1 deluje dosta dobro i od Engleza očekujem da iz utakmice u utakmicu igraju sve bolje.

Sa druge strane, Škoti su prvu utakmicu protiv Češke igrali dosta loše i zasluženo je izgubili… Probali su u sistemu 1-3-5-2 da dođu do igre, međutim izgledali su na terenu kao da su promašili takmičenje.

Reprezentacija Engleske je izašla visoko i nije dozvolila Škotima da dođu do poseda lopte, dok su Škotlanđani počeli utakmicu dosta motivisanije i hrabro, ali neorganizovano, tako da su Englezi bez većih problema izlazili na protivničku polovinu.

Prvu polušansu je za Škotsku je imao Adams, ali je njegov šut bio izblokiran. I drugi i poslednji put su Škoti imali šansu preko O’Donela, čiji je volej posle sjajne akcije i ubacivanja lopte sa leve strane odlično odbranio golman Pikford.

Englezi su prvu šansu za gol imali iz kornera, kada je sjajno skočio štoper Stouns i pogodio stativu. Maunt i Sterling su imali još polušanse. Mnogo veći posed lopte za Engleze nije doneo rezultatsku prevagu. Obe reprezentacije imaju slabu tranziciju po izgubljenoj lopti, i teško dolaze do "druge" lopte... Zadnja linija Engleza je bila dosta povučena zbog brzine Adamsa, i samim tim je ostajala velika rupa u sredini terena.

Obe ostrvske reprezentacije su opasne u ofanzivnom skoku, što je i karakteristično za njih, dok su Englezi bolje disciplinovani u defanzivnim prekidima.

U drugom poluvremenu dosta bolja igra škotske reprezentacije, koja je bila opasnija i zapretila preko Dajksa u 62. minutu, ali je Džejms spasao Englesku sa gol-linije, i u 78. minutu, kada je Adams loše šutirao iz izgledne situacije posle centaršuta sa leve strane.

Škoti su više imali posed u ovom poluvremenu nego u prvom i vise kontrolisali igru. Englezi dosta slabiji... Udarci Džejmsa i Šoa u 55. i 74. minutu je bilo sve što su uradili u drugom poluvremenu. Dosta slabo poluvrerme za njih.

Pokušao je selektor Sautgejt da "osveži" napad uvođenjem u 63. minutu Griliša umesto mladog Fodena, i Rašfordom u 74. umesto još uvek dosta "isključenog" iz utakmice kapitena Kejna koji je daleko od prave forme.

Dosta ubacivanja lopte sa strane, trčanja I tranzicija obe reprezentacije su okarakterisale ovu utakmicu. Nerešen rezultat sa samo po jednim udacem u gol je najrealniji ishod u ovom duelu, i bice dosta interesantno ispratiti poslednje treće kolo D grupe, gde realno svi imaju šanse da se plasiraju u drugi krug takmičenja.

Slavko Matić, fudbalski trener

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati