Fudbal

S. Ilijoski

02. 12. 2020. 15:20 5

Bjekoviću, pa zar i Vi imate tuđe mišljenje?

Nenad Bjeković, legendarni igrač, pa sportski direktor Partizana, sada u ulozi potpredsednika FS Srbije morao je javno da brani lik i delo svog čelnika Slaviše Kokeze od "onih koji kritikuju sa strane i drugima sole pamet".

Mislio je Bjeković na Nemanju Vidića i ljude oko njega spremne da promene izgled srpskog fudbala koji se izblatnjavio, umusavio, obesčastio do te mere da sve kozmetičke promene koje se rade ne mogu da ga operu. Jer, za ljude iz Saveza srpski fudbal je kao stanje u Srbiji kad o tome govori predsednik Aleksandar Vučić - zlatno doba.

Pa, zar i Vi, Bjekoviću? Zar i Vi da da branite neodbranjivo, da hvalite one koji zaslužuju prekor uz bezuslovnu ostavku, da zamenjujete teze i pričate kao pokvarena ploča sve ono što su pre Vas izneli Marko Pantelić, Dragomir Lazović i ostali, a sve se svodi na jedno:

- Slaviša Kokeza je naj-naj, Savez je naj-naj, ulaže se, sve se sija u Pazovi, gradi se, popravlja, bili smo na SP što moramo i na EP, penali se promašuju...

Obraćamo vam se sa Vi jer ste Vi, Đavole, do skora, dok niste ušli u Savez bili onaj glas razuma koji je govorio ono što vidi svojim očima, bili ste kritični kad treba, hvalili ste ono što je za pohvalu. A, danas? Šta Vam se to dogodilo? Pa izjavite ovo:

- Napadi na Slavišu Kokezu ne samo da su neosnovani, nego ne vode ničemu. Ja sam tu najstariji u rukovodstvu Saveza, imam mnogo iskustva i znam da se neargumentovanim kritikama nikada nisu rešavali gorući fudbalski problemi. I dok sam radio u Partizanu, vrata bivšim asovima su bila širom otvorena. Ali su svi oni morali dobro da se informišu i da budu dobronamerni. Šta znači napadati i kritikovati, a nisi 100 odsto upućen šta se radi i kako se radi? Dakle, prvo sagledaj stvari, proceni da li možeš da pomogneš i onda slobodno dođi i zasuci rukave. I pre svega toga proceni kakvi su ti afiniteti, čime hoćeš da se baviš. Ne može svako da bude trener, ali isto tako ne može svako na predsedničku ili direktorsku funkciju. Najlakše je biti po strani i drugima soliti pamet - Bjeković je poručio Nemanji Vidiću iako ga nije apostrofirao.

Vrata u Partizanu jesu bila otvorena, ali je malo ko od legendi kluba u to vreme i želeo da ih prekorači. Pogotovo oni koji nisu mislili kao Vi i Zečević. Dobro znate Vi ko hoće sa Kokezom a ko neće, zašto neki ne žele politički da uđu u Savez jer ih politika koju vodi predsednik Vučić ne impresionira i ne zanima. Kao ni partijska knjižica, već žele samo fudbalsku knjižicu koju opet ne mogu da dobiju ako nemaju partijsku.

Plasman na Mundijal je za Vas pokrio neuspeh protiv Škotske. Pričali ste da su "mnogi veliki igrači promašivali penale" što je tačno, ali niste pominjali sve skandale pred i posle Škotske koji su se događali zahvaljujući baš čelniku Saveza, a koju nije demantovao. Zato ste izjavili ovo u odbrani Kokeze i ovo:

- Koliko se sećam, predsednik Saveza je na početku mandata obećao da je cilj odlazak na jedno od dva velika takmičenja. Mišljenja sam da ni u Rusiji nismo ostavili loš utisak. Da ne podsećam kako smo pokradeni protiv Švajcarske. Kao rukovodiocu Saveza, imponovale su mi reči Lotara Mateusa da je Srbija jedno od prijatnijih iznenađenja na Mundijalu. Pozivam celu javnost da malo objektivnije posmatra stvari. Ja vas uveravam da smo na pravom putu i ako budemo pametni, Srbija će vrlo brzo zauzeti značajno mesto u evropskom fudbalu.

Baš smo prijatno iznenadili, ali Švajcarsku. A, iznenadićemo sve i u Kataru, ali ako promenimo Savez, dve zlatne geracije "orlića" damo u ruke pravom selektoru koji neće imati Kokezu i slične na vratu. Ali posebno ste briljirali o Kokezinim poduhvatima krečenja i promeni nameštaja u Pazovi, paljenju reflektora koji su postojali, ulaganjima Vlade Srbije i lokalnih samouprava i investicijama koje plaća Zajednica klubova Super i Prve lige Srbije a koje lagano prisvajate.

- Igrači su bili oduševljeni kada su ušli u prostorije renoviranog Sportskog centra u Staroj Pazovi. To je sada moderan kamp, po uzoru na one kojima raspolažu najbolji i najbogatiji klubovi na svetu. Ovo rukovodstvo je uradilo mnogo na planu infrastrukture, kao niko ko je pre njih bio na čelu fudbalske organizacije. Zamenjene su travnate podloge, urađeni tereni sa veštačkom travom, podignuti reflektori… Nije nas više sramota kada se uključe kamere i krene prenos sa neke superligaške ili prvoligaške utakmice. Daje se vetar u leđa klubovima iz fudbalskih centara, koji imaju veliku tradiciju, ali su sticajem raznih okolnosti dospeli u tešku situaciju. Dižu se Leskovac, Kraljevo, Sremska Mitrovica, Zaječar… Znam koliko je Savez učinio za moj Zrenjanin, koji polako ali sigurno staje na noge… Vodi se računa da niko ne bude zapostavljen, pogledajte samo koliko je sportske opreme podeljeno nižerazrednim klubovima širom Srbije.

Mantra je ista, Đavole, samo se besednici menjaju, ali zašto Vi? Kako ste to dospeli da imate tuđe mišljenje, kako ste to promenili dioptriju i od tamnih oblaka počeli da vidite samo plavo nebo? Lepo je videti samo dobro, odlično je potencirati samo pozitivno. Ali, šta ćemo sa aferama, optužbama za nameštanje utakmica, sudijskim lakrdijama u ligi, šta ćemo sa stanjem u svim reprezentacijama, neuspesima, odličnom četvrtom mestu u kvalifikacijama mlade selekcije i ostalim problemima gde je FSS umešao ruke do laktova?

To se kroz Vaše naočare ne vidi. Pa, blago Vama, Nenade Bjekoviću. Neka i dalje traje "zlatno doba" u srpskom fudbalu - do propasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati