Fudbal

Direktno.rs

30. 11. 2020. 16:31 6

Dodvoravanje Kokezi bez presedana i argumenata

Dragomir Lazović, predsednik Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, intervjuom za državnu agenciju nadmašio je sve dosadašnje govornike koji su branili lik i delo predsednika FS Srbije Slaviše Kokeze.

Predsednik Javora iz Ivanjice, čovek koji je više od dve decenije u srpskom fudbalu i ulaže uglavnom svoj novac, morao je da zameni gotovo sve teze kako bi došao do poente obraćanja a ono se svelo u ovu konstataciju.

- Ovaj aktuelni saziv FS Srbije na čelu sa predsednikom Kokezom je učinio ubedljivo najviše za srpski fudbal u odnosu na sva prethodna rukovodstva. Ja to mogu da potkrepim i konkretnim činjenicama. Pogledajte stadione i terene na kojima se sada igraju utakmice širom Srbije. To je na evropskom nivou. Uložili su ogromna sredstva na planu infrastrukture, reflektora, uslova za takmičenje - istakao Lazović.

Naravno, zamenio je teze, jer to se u Srbiji najbolje radi, pogotovo kad si na vlasti i kad želiš da budeš veliki i blizak samoj vrhuški. Sva trava na stadionima u Srbiji, znači na 10 stadiona, zamenjena je novcem Zajednice Superlige koju je u kasu ubacila Crvena zvezda. Zna dobro Lazović da je iz UEFA Fonda solidarnosti Zajednica dobila sedam miliona evra za dva učešća crveno-belih u Ligi šampiona, što je objavio i klub. Prva tranša uplate koja je legla 31. decembra 2019. godine bila je iskorišćena za postavljanje novih terena.

- Potpisani su ugovori sa medijima, novi ugovor o TV pravima koji klubovima donosi od 80.000 do 120.000 evra na godišnjem nivou. Sada je u procesu i uvođenje VAR tehnologije, od naredne sezone svaki stadion će biti pokriven kamerama koje će znatno olakšati posao sudijama i doprineti zdravijoj atmosferi u srpskom fudbalu.

Druga od 3,5 miliona evra koja će u kasu stići sa završetkom 2020. godine biće uložena u VAR tehnologiju. FS Srbije je samo izašao u susret i dao pozajmicu Zajednici za renoviranje terena koja mu je vraćena. Zato je ova izjava Lazovića skandalozna manipulacija fudbalske javnosti i trebalo bi da se stidi izrečenih neistina.

- Da ne govorim o promociji lige, klubova, igrača, o nekim zajedničkim akcijama koje mi iz Zajednice sprovodimo uz veliku podršku Fudbalskog saveza i koje značajno utiču na popularizaciju domaćeg fudbala.

Nismo videli nijednu akciju za promociju Superlige sem što "Arenasport", koja je vlasništvo Telekoma Srbije a koga je Vlada "zamolila" da finansira istu i plaća TV prava (dva miliona evra po sezoni), vrši više direktnih prenosa i ima emisije "Kao nekad" koje podseća na "Vreme sporta i razonode". Niko neće sa strane da kupi TV prava na Superligu, kojoj je opet Vlada a ne FSS poslala "Linglong tajer" za sponzora, jer nema kvalitet, sumnjive je regularnosti i niko neće da je gleda pa ni navijači kojih je jedva bilo 300 u proseku po meču. Samo da podsetimo da su Hrvati prodali tv prava za svoju ligu za 11 miliona evra po sezoni, skoro šest puta skuplje nego mi. A, nije im liga bolja od naše i nije ta cena samo zbog EU.

- Potpuno sam siguran i to javno mogu da kažem da naše prvenstvo nikada nije bilo regularnije kao u poslednje dve sezone. Što se tiče suđenja, tu će uvek biti polemike. Od 500 utakmica, nemoguće je da bar na desetak ne dođe do ozbiljnih sudijskih grešaka, ali to je zanemarljiv procenat, praktično na nivou statističke greške - rekao je Lazović - Imam puno poverenje u te momke koji dele pravdu na našim terenima i nemam razloga da sumnjam u njihovo poštenje. U Srbiji sudiju zasuju drvljem i kamenjem, a on tri dana kasnije dobije najtežu utakmicu u Ligi šampiona ili Ligi Evrope. Pa, nisu ti ljudi iz Sudijske komisije UEFA ludi. I još jedan podatak mi daje za pravo da verujem da sam u pravu - na današnji dan, nijedna utakmica Super i Prve lige Srbije nije prijavljena od strane UEFA kao neregularna. A oni imaju organe koji sve pažljivo prate i beleže.

Pošto je Lazović 22 godine u srpskom fudbalu, morao bi da zna da postoji "regularno" i "neregularno" takmičenje, a ne postoji izraz "regularnije". To znači samo da je neko prethodni bilo neregularniji, što on kao predsednik Javora i Zajednice Superlige mora da prijavi nadležnim organima. Ponovo je promašio Lazović jer se "zna o čemu vojnik priča". A, sudije su tek posebna priča, jer se zna ko im naređuje da "sude po propisima" u Srbiji a ko po propisima u inostranstvu. Podatak da do sada UEFA nije alarmirala nijedan meć Superlige nije za polemiku a kamoli za pohvalu, jer se sumnjivi mečevi pojavljuju u drugoj polovini šampionata kad se nešto i odlučuje, a ne u prvih 15 kola. I daj Bože da se UEFA alarm ne začuje do kraja, jer tek onda Lazović može da se pohvali da je jedna sezona prošla bez te vrste skandala.

- Smeta mi kad čujem kritike bez argumenata. Čitamo sada razna saopštenje NEKIH bivših reprezentativaca, svi su oni otišli u inostranstvo iz ove lige, zapali su za oko velikim klubovima zahvaljujući nastupima u ovoj reprezentaciji, napravili su fenomenalne karijere i došlo je vreme da nešto vrate srpskom fudbalu. Ali, čini mi se da su odabrali pogrešan način - rekao je Lazović.

Nemanja Vidić je argumentovao sve, razložio probleme po tačkama, a dao je srpskom fudbalu, klubovima i "orlovima" mnogo više nego što su oni uložili u njih. Mada je glupo to meriti, zna to i Lazović ali morao je da NEKOG oblati. Klubovi su Vidiću i drugima bili odskočna daska, kao i reprezentacija, ali su ti isti klubovi zaradili novac od transfera a FSS od nagrada za Mundijale. Neće Vidić tek tako u blato sa krokodilima gde nema pravila, zakona, sistema, jer - nije naučio na sve te "fudbalske" uslove. Ako se prevari i uđe, to čekamo da saopšti, znaće dobro put da izabere, na raskrsnici su samo dva putokaza - pravi i ovaj sadašnji.

Teme o kojima Lazović, naravno nije pričao, jesu slika i prilika ovog sastava FS Srbije. Nije pričao o političkoj predizbornoj kampanji koju je Slaviša Kokeza sa članovima IO FSS vodio pred julske izbore i to 10 dana zaredom otvarajući neke terene sa veštačkom travom po selima i deleći opremu malim klubovima. I to u doba korone. Zauzvrat, Vlada Republike Srbije, odnosno sam predsednik Aleksandar Vučić, doneo je uredbe da se gradi Nacionalni stadion i još 10 drugih u Srbiji. Veze između Vlade Republike Srbije i FS Srbije su samo u partijskoj sprezi Aleksandra Vučića i Slaviše Kokeze, uglednog člana vladajuće SNS stranke. I to je apsolutno nedopustivo i zabranjeno po postulatima FIFA i UEFA. Ima nešto i u kvadratima.

Nije pričao Lazović ni o političkom popunjavanju Superlige i PLS, o nelegitimnim odlukama, o nepropisanim premijama u Savezu, o usvojenim sudijskim listama i onim delegatskim gde je čuveni Srđan Obradović, hapšen zbog zloupotrebe položaja i kome se još sudi... Zna Lazović iz 22 godine iskustva u srpskom fudbalu samo da je "Slaviša Kokeza najbolji predsednik a ovaj Savez da je najviše uradio". Zaboravio je brzo Tomislava Karadžića i činjenicu da je on izgradio reflektore, kao i SC "Stara Pazova", samo realizujući plan Zvezdana Terzića napravljen 2006...

Nadamo se da će Lazović jednog dana objasniti šta ga je nateralo da na ovaj, neargumentovan, tipično SNS manipulativni način, brani jednog Slavišu Kokezu. Čoveka kome izgleda treba da se opere fudbalska biografija pre nego što ode iz Saveza i ostane samo arhiviran i ne tako brzo zaboravljen. Od njegovog (ne)rada nećemo se dugo oporaviti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati