Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

04. 02. 2024. 18:27 13

Firma u kojoj je radio SNS kol centar dobila 200 miliona dinara

Prointer, firma na čijoj adresi se nalazio SNS kol centar, dobila je samo od 17. decembra poslove u vrednosti za više od 200 miliona dinara. Time se nastavlja višegodišnja bliska saradnja između države i ove firme, usled čega Prointer uvećava bogatstvo i dobija poslove od javnih preduzeća, ministarstava ili gradskih sekretarijata. Inače, u javnosti je dovođena u vezu sa visokim funkcionerom SNS Slavišom Kokezom, što je zvanična vlasnica Ivana Rajić demantovala.

Od izbora 17. decembra, firme "Prointer-veb" i "Prointer sistem" u vlasništvu Ivane Rajić dobile su od državnih institucija i organa poslove u ukupnoj vrednosti većoj od 200 miliona dinara, odnosno 1,7 miliona evra.

Ugovore su potpisali sa Ministarstvom građevinarstva i infrastrukture, Transnaftom AD Pančevo, Upravom carine i Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Upravo je poslednja nevedena institucija obezbedila Prointeru posao elektronske pisarnice i implementaciju dokument menadžment sistema čija je vrednost procenjena na 144 miliona dinara. To je ujedno i najveći posao, dok je preostalih šest potpisano u vrednosti od ukupno 60 miliona dinara.

Inače, Prointer je barem u dva navrata bio u fokusu javnosti. Poslednji put to se desilo uoči decembarskih izbora kada je CINS otkrio da se na adresi firme, Dunavskoj BB, nalazi kol centar SNS.

Nakon što je objavljena priča o radu kol centra, zaposlenima u ovoj firmi stiglo je upozorenje iz kadrovske službe firme da ne napuštaju objekat firme do kraja radnog vremena, uz napomenu da će svi ulazi firme biti zaključani. Kako je ranije objavio CINS, njihovoj novinarki je, tokom razgovora za posao, poslata i adresa kol centra u koji treba da se javi, a reč je o sedištu firme Prointer.

Pre nego što je utvrđeno da je SNS kol centar na istoj adresi kao i ovo preduzeće, ona se u javnosti dovodila u vezu sa bivšim funkcionerom SNS i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom. Njega su provladini tabloidi optužili da je učestvovao u aferi prisluškivanja predsednika države i da je zaradio 640 miliona evra.

Sa druge strane, iz firme su demantovali bilo kakvu povezanost sa bivšim predsednikom Fudbalskog saveza Srbije, o čemu je u nekoliko navrata govorila vlasnica Ivana Rajić.

Interesantan je podatak da su prihodi Prointera rasli uporedo sa periodom od kada je SNS na vlasti. Godinama je Prointer gradio saradnju sa državnim preduzećima i strukturama, ali je od maja 2023. godine njihov novčanik značajno krenuo da "deblja".

Tako je Sekretarijat za opšte poslove, na čijem je čelu naprednjak Dejan Kesar dodelio 23. maja 2023. godine firmama "Prointer veb" i "Prointer sistem" posao nabavke skenera i štampača vredan skoro 18 miliona dinara.

Samo osam dana nakon ove višemilionske nabavke, u otvorenom postupku javne nabavke za nadogradnju i održavanje sistema za elektronsko praćenje sednica, posao vredan gotovo 48 miliona dinara sa PDV dodeljen je istoj grupi ponuđača - firmama "Prointer veb" i "Prointer sistem".

Isti sekretarijat zaključio je ugovor sa Prointerom i 19. juna 2023. godine, kada je dogovoreno da se ovoj firmi pruži prilika da realizuj usluge iz oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.

Vrednost ugovora procenjena je na 35.856.000 dinara, čime je za manje mesec dana dana dvojac “Prointer” dobio poslove i novac iz gradske kase “težak” više od 100 miliona dinara, odnosno približno oko 850.000 evra.

Kada se na to doda ugovor vredan 96 miliona dinara, dobija se računica od 197 miliona dinara za poznati dvojac iz Beograda.

Projekti i milionski poslovi od državnih institucija uticali su da poslovni prihodi Prointera odu "u nebesa". Tako je samo u 2022. godini neto dobitak firme Prointer veb bio 64,7 miliona dinara, dok je godinu dana ranije bio 34 miliona dinara, odnoso skoro duplo manje.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati