Fudbal

S. I.

26. 11. 2020. 20:44 2

SJAJ U GENTU Zvezda proleće dočekuje u Evropi!

Fudbaleri Crvene zvezde dva kola pre kraja grupne faze su praktično 99 odsto obezbedili proleće u Evropi, jer su u četvrtoj rundi grupe L Lige Evrope savladali u gostima Gent sa 2:0! Crveno-beli su u Belgiji slavili golovima Njegoša Petrovića i Nemanje Milunovića, a pored njih, u šesnaestinu finala će i Hofenhajm koji je slavio u Češkoj protiv Slovana 2:0.

Crvena zvezda će upamtiti 26. novambar 2020. godine jer joj su se sve želje ispunile: brzim golovima u oba poluvremena, pa sjajnom odbranom i srčanom borbom svih 90 minuta pobedili su u Gentu 2:0, Hofenhajm je slomio Slovan u Liberecu 2:0, pa je nokaut faza u Ligi Evrope 99 odsto obezbeđena. Ostaje formalno da se osvoji bod i overi zaslužen plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope. Zvezda je bila hrabra, borbena, odvažna bez petorice važnih startera (Katai, Rodić, Kanga, Sanogo, Gobeljić) i sasvim zasluženo se sa osmehom vraća u Beograd jer je gotovo pa ispunila drugi najvažniji cilj.

Početak iz snova za Zvezdu u Gentu, korner, pa "bomba" Njegoša Petrovića sa 18 metara i vođstvo u 55. sekundi. Međutim, kao što se i pretpostavljalo, a dobro je predvideo i stručlni štab srpskog prvaka, Belgijanci mnogo bolje igraju kao gosti nego kod kuće, jer bez individualnog kvaliteta teško probijaju obrane poput Zvezdine.

Crveno-beli su se vratili u pliutku zonu, Gajić po desnoj strani i Aleksa Vukanović kao "levi bočni" odlično su zatvarali sve pokušaje sda strane, vezisti su zatvorili sredinu tako da je trojicu štopera (Miliunović, Pankov, Degenek) ostalo da čiste sve što igrači Genta ubace pred Borjana. Imao je Gent 66 odsto posed lopte, čak 11 šuteva, ali samo jednu šansu u 44. minutu kad je Bukari šutirao glavom a Borjan izbacio loptu u korner. I ništa više jer je "italijanska odbrana" koju je servirao Stanković funkcionisala dosta dobro.

Šteta je samo što igrači Zvezde nisu neke osvojene lopte pretvarali u bolje kontre već su ostali samo na tom jednom, ali zlata vrednom šutu Njegoša Petrovića.

Priželjkivala je Zvezda reprizu i dobila u 58. minutu. Korner El Fardu Bena i nebeski skok Nemanje Milunovića duplirao je prednost i nagovestio hepiend. Naredio je Stanković nerado "katenaćo", povreda Njegoša Petrovića je to nametnula, Gent je pritiskao, imao dve šanse ali i dokazao da neefikasnost koju pokazuje u Evropi skupo košta. Belgijansci se opraštaju, videćemo hoće li imati motiv da se bar revanširaju Česima za poraz u Libetrecu.

 Drugo poluvreme 0:2

90. minut - KRAJ MEČA! Zvezda će i na proleće igrati u Evropi!

86. minut: 

80. minut: Bezus je ponovo odlično skočlio posle kornera ali sa sedam metara glavom promašuje okvir gola. Bio je to 22. šut domaćina na meču. Odličan posao odrađuje Vukanović po levoj strani, opravdao je poverenje "čoveka od poverenja".

77. minut: Svi igrači Genta su u napadu, ali Dejan Stanković je izmena najavio kako će privesti meč kraju. SJajna vest iz Češke, Baumgartner dovodi Hofenhajm u vođstvo protiv Slovana, Zvezda je 99 odsto u nokaut fazi ako ostane ovako do kraja.

75. minut: "Katenaćo" Zvezde do kraja, to je odluka i ima srpski prvak prednost i šta da brani. Milunović caruje u odbrani, za sada je igrač utakmice.

72. minut: Kums promašuje zicer, zaspala je Zvezdina odbrana, ostavila je usamljenog igrača Genta bkoji promašuje ceo gol sa sedam-osam metara. Petrović ne može, Eraković ide na teren.

69. minut: Pojačava pritisak Gent, igraju riskantno ali Zvezda nema snage da uzvrati kontrom i "ubije" meč.

66. minut: Ulaskom Ođiši Ofoea Gent je ofanzivniji i opasniji. Zvezda se grčevito brani, ali ima prednost i trreba što druže da je održi. Viče Dejan Stanković "izađi" ali teško to line crveno-beli pod pritiskom.

58. minut GOOOL Nemanja Milunović 0:2: Korner je sjajno izveo El Fardu Ben, a štoper crveno-belih je sa šest-sedam metara zakucao loptu glavom u mrežu. U pravo vreme, Zvezda sve bliža cilju.

55. minut: Probleme sa leđima ima Njegoš Petrović, lekari sve čine da ga vrate na teren.

53. minut: Drugi šut Zvezde u okvir gola, Miloš Degenek je pripretio sa 23-24 metra ali pravo u golmana. Zvezda igra pravi "katenaćo"...

48. minut: Bezus je nadskočio Pankova ali sa pet metara glavom je poslao loptu preko prečke. Gent je napao od starta. Zvezda je ipak odbila prve napade. Ista slika kao iz prvog dela, može li Zvezda odbranom do cilja?

Počeo je drugio deo napadima Genta.

 

Kraj prvog poluveremena 0:1

44. minut: Sjajna odbrana kapitena Milana Borjana koji igra 50. meč u evrokupovima u dresu Zvezde. Bukari je sa pet metara glavom poslao loptu pod prečkom ali je usledio panterski refkleks i odbrana kapitena crveno-belih. 

41 minut: Zvezda polako privodi prvi deo meča kraju, Gent je stao, a pokušaji iz prekida lako pripadaju crveno-belima.

32. minut: Vukanović nepotrebnpo drži Bezusa rukama, ali slovački arbitar ne smatra da je penal za Gent. Defanzivci Zvezde moraju biti pažljiviji.

31. minut: Gent je pojačao ritam, pokušpava stalnom promenom strana da razvuče odbranu crveno-belih što im i uspeva ali ne dolaze do prave šanse. Zvezda se potpuno povukla, ne uspeva da zadrži loptu više od nekoliko sekundi. Međutim, ima vođstvo...

26. minut: Sredina prvog dela i čini se da Gent nema igrača individualnog kvaliteta da destabilizuje odbranu Zvezde i napracvi višak. Igrači sprskog šampioona za sada odlično neutrališu sve pretnje i lako održavaju prednost čekajući kontru. Videli smo i prvi udarac u okvir gola Borjana ali je bila i njegov lak plen. 

17 minut: Za sada Gent opravdava epitet ekipe koja bolje igra u gostima. Zvezda za sada dobro zatvara prazan prostor sa dva niska bloka i ne dozvoljava domaćinu da dođu u priliku da ugroze Borjana. Bukari je uputio prvi šut ka golu Zvezde ali nije poghodio okvir gola.

7. minut: Sjajno je Zvezda počela, nije bilje mnoglo nego da se iz prvog šuta dođe do prednosti. Gent za sada ima veći posed ali ne dolazi do gola Borjana. Stanković je odliučio da igra sa trojicom štopera, a da Alerksa Vukanović zaigra na mestu levog bočnog igrača.

1. minut GOOOOL Njegoš Petrović 0:1. Kakav početak Zvezde, kakva bomba Njegoša Petrovića! Napala je Zvezda, izvela korner, lopta je vraćena Njegošu Petroviću na 18 metara i usledila je prava bomba koja je iznenadila golmana Bolata. Obećavajući početak i vođstvo posle 55. sekundi.

Meč je počeo minutom ćutanja za preminulog Dijega Armanda Maradonu. Zvezda je krenula sa centra.

Bez Aleksandra Kataija, Milana Rodića, Gelora Kange, Seku Sanogoa i Marka Gobeljića, trener crveno-belih imao je dilemu jedino vezanu za poziciju levog bočnog igrača. I rešio je da igra na sigurno, Miloš Degenek će igrati štopera, Gajić će kontrolisati desnu stranu a Aleksa Vukanović levu.

Navijači Genta su dobili dozvolu UEFA da na jednoj tribini odaju počast premilom Dijegu Armandu Maradoni.

Kalkulkacije: S obzirom da se na kraju računa međusobni skor prilikom istog broja bodova, Zvezda sa 10 osvojenih bodova trebalo bi da bude sigurno na jednom od prva dva mesta i dočeka proleće u Ligi Evrope. Terortetski ni devet bodova neće biti dovoljno ako izgubi večeras sa dva gola razlike, a Gent ostvari sve pobede do kraja.

U slučaju pobede, a ako Hofenhajm trijumfuje u Češkoj, Crvena zvezda će 99 odsto obezbediti plasman na jedno od prva dva mesta i nokaut fazu jer onda samo teorija deli Slovan od drugog mesta. Morali bi Česi da pobede u Gentu, pa Zvezdu sa pet razlike a da crveno-beli izgube od Nemaca. Remi eliminiše Gent, a pobeda daje Belgijancima potpuno drugi pristup do kraja takmičenja.

Gent - Crvena zvezda 0:2 (0:1)

Strelci: Petrović u 1, Milunović u 58. minutu. Stadion: KAA Gent. Bez prisustva publike. Sudija: Filip Glova (Slovačka). Žuti karton: Ben (Crvena zvezda).

Gent: Bolat - Hanse-Olsen, Ngadu, Fortuna - Botaka (od 46. Kastro Montes), Dorš, Ovusu (od 58. Ođiđi Ofoe), Kums (od 84. Džordž), Mohamadi - Bezus, Bukari (od 66. Niangbo).

Crvena zvezda: Borjan - Gajić, Pankov, Milunović, Degenek - Petrović (od 72. Eraković), Nikolić - Vukanović (od 87. Radulović), Ivanić, Ben (od 72. Spiridonović) - Falćineli (od 87. Boaći).

Grupa "L", 4. kolo

Gent - Crvena zvezda 0:2 (0:1)

Slovan Liberec - Hofenhajm 0:2 (0:0)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati