Fudbal

Sašo Ilijoski

01. 07. 2020. 11:33 0

ANALIZA Mega Superliga ubija kvalitet

Srbija će u vreme pandemije koronavirusa, neizvesnosti, neminovne ekonomske krize u fudbalu biti peta zemlja u Evropi koja će imati elitnu fudbalsku ligu sa 20 klubova u sezoni 2020/21. Bar po broju ćemo biti u "Top 5" sa Engleskom, Italijom, Španijom i Francuskom.

Megalomanstvo, obećanja bez realnih pokrića, donošenje odluka na konto interesnih sfera (uglavnom političkih), veličanje ideja i kad je svima jasno da su užasne sa nesagledivim posledicama su sinonim ove Srbije, pogotovo u fudbalu. Tako deluje i odluka da se Superliga Srbije proširi sa 16 na 20, a Prva liga Srbije sa 16 na 18 klubova iako i biljne vaši u travi znaju da mi ni po jednom UEFA kriterijumu a ima ih pet (sportski, infrastrukturni, administrativni, pravni, finansijski), ne možemo da imamo ligu veću od 10 klubova.

Zašto je doneta odluka već smo objasnili - političkim i drugim interesima, a najmanje sportskim. Šta će nam doneti, kakve su posledice, pitali smo neke iskusne stručnjake koji su se u karijeri susretali sa raznim eksperimentalnim modelima takmičenja.

- Kad se donose odluke vezane za broj klubova u ligi mora se voditi računa o mnogim faktorima, a FSS je poslednju odluku doneo vodeći se pandemijom, željom klubova i ko zna još čime. U sistemu za licenciranje jasno stoji šta sve zahteva profesionalni fudbal. Kad sve to prenebregnete i vodite se drugim motivima onda dobijemo Superligu sa 20 klubova, a već smo jednom napravili tu grešku eksperimentom kad smo imali "A" i "B" ligu - ističe na početku razgovora za Direktno, iskusni stručnjak Miloljub Ostojić.

Odmah je naš sagovornik nastavio sa poređenjem kroz istoriju.

- Setite se samo da smo u staroj Jugoslaviji sa 20 miliona stanovnika stalno polemisali da li je Liga sa 18 klubova velika i da li treba da je smanjimo. A, sada sa sedam,osam miliona ljudi imamo ligu od 20 klubova. Neodbranjivo loša odluka.

Iskustva zemalja iste demografske slike kao Srbije govore u prilog Ostojićevim rečima.

- Ako bismo u Srbiji želeli da napravimo pravu profesionalnu ligu ona bi u ovom času mogla da ima najviše osam klubova! Ne preterujem. Dovoljno je da pogledamo sve potrebne aspekte od stadiona, preko finansija, kvaliteta igrača, tv prava, interesovanja navijača, pa ćemo doći vrlo jasno do ove brojke. Ako zaista želimo profi ligu onda je moramo napraviti na osnovu parametara a ako nećemo onda može i ovakva poluamaterska.

Bitno je ne zavaravati se, smatra Ostojić a prema projekcijama okolnih zemalja morali bismo i mi da se vodimo.

- Superliga sa 10, a PLS sa 12 klubova je optimalna mera za Srbiju. A, amaterskih liga možete da imate koliko god želite jer je to baza. Samo iz manje lige može se doći do kvaliteta. Iz nje se može lakše, brže i kvalitetnije razvijati mladi igrači što će pomoći i reprezentacijama. Nama ostaje da gledamo ovu Mega Superligu, da analiziramo i da izvlačimo zaključke a oni nisu optimistični - istakao je Ostojić.

Milovan Rajevac je ima bogatu trenersku karijeru iza sebe, iskustva, a i rada u eksperimentalnim ligama kakve smo imali u Srbiji u poslednjih 20 godina i ne smatra da se u ovom času napravila greška.

- Istina je da se ti eksperimetni nisu pokazali dobro u prošlosti ali naš Savez je želeo u ovo vreme pandemije da zaštiti sve klubove i ne ošteti nikoga pa je tako i povećavao Superligu i Prvu ligu Srbije dajući mogućnost nekim klubovima da prvi put igraju savezni rang. Znate, odluka je doneta i sada nema nazad, videćemo šta će dobro, a šta loše proizvesti - kaže Rajevac za Direktno.

Neće Miki da kritikuje odluku, ali kad govori o svojoj viziji liga uz Srbiji ima jasan stav.

- Superliga od 12 i PLS od 16 klubova je idealna za nas. Dobili bismo na kvalitetu, klubovi bi jačali, fudbaleri bi se bolje formirali u jačem takmičenju. Znate, pre 20 godina ne bih ni mogao da zamislim da moja Čajetina i Radnik iz Surdulice igraju Superligu a to se, eto dogodilo. Lige jesu glomazne, prevelike ali su iznuđena rešenja. Nikad fudbal nije bio u sličnoj situaciji zbog pandemije, sve je ovo novo, neizvesno. Videćemo šta će biti - zaključuje bivši selektor Gane, Katara, Alžira, Tajlanda.

Umesto lige od 10 ili 12 klubova, profesionalizacije, naš Savez se odlučio za proširenje lige na 20 klubova uz ukidanje finansijskog dela iz sistema licenciranja da bi moglo da se igra i bez realnih para. Opasno kockanje koje će imati posledice samim tim što će razvodniti kvalitet koji nam svake godine neminovno pada odlivom najboljih igrača u inostranstvo. Liga je pred nama, startuje 1. avgusta, a šta će nam donositi do maja videćemo već do oktobra.

Napravili smo samo demografski presek, brojke jasno govore šta je trebalo učiniti u Srbiji.

Lige sa 20 klubova

Italija
Stanovnika: 60.360.000
Superliga: 20 klubova
Prva liga: 20 klubova

Engleska
Stanovnika: 55.980.000
Superliga: 20 klubova
Prva liga: 24 klubova

Španija
Stanovnika: 46.940.000
Superliga: 20 klubova
Prva liga: 22 klubova

Francuska
Stanovnika: 66.990.000
Superliga: 20 klubova
Prva liga: 20 klubova

Srbija
Stanovnika: 8.963.753
Superliga: 20 klubova
Prva liga: 18 klubova

Zemlje demografski slične Srbiji

Mađarska
Stanovnika: 9.773.000
Superliga: 12 klubova
Prva liga: 20 klubova

Švedska
Stanovnika: 9.651.000
Superliga: 16 klubova
Prva liga: 16 klubova

Azerbejdžan
Stanovnika: 9.477.000
Superliga: 8 klubova
Prva liga: 14 klubova

Belorusija
Stanovnika: 9.468.000
Superliga: 16 klubova
Prva liga: 14 klubova

Austrija
Stanovnika: 8.859.000
Superliga: 12 klubova
Prva liga: 16 klubova

Švajcarska
Stanovnika: 8.570.000
Superliga: 10 klubova
Prva liga: 10 klubova

Izrael
Stanovnika: 8.146.000
Superliga: 14 klubova
Prva liga: 16 klubova

Bugarska
Stanovnika: 7.000.000
Superliga: 14 klubova
Prva liga: 18 klubova


Zemlje bivše SFRJ
Hrvatska
Stanovnika: 4.076.000
Superliga: 10 klubova
Prva liga: 16 klubova

BiH
Stanovnika: 3.324.000
Superliga: 12 klubova
Prva liga: FBiH 16, RS 10 klubova

Slovenija
Stanovnika: 2.081.000
Superliga: 10 klubova
Prva liga: 16 klubova

S. Makedonija
Stanovnika: 2.077.000
Superliga: 10 klubova
Prva liga: 10 klubova

Crna Gora
Stanovnika: 622.359
Superliga: 10 klubova
Prva liga: 10 klubova

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati