Politika

[ Izvor: Danas ]

16. 10. 2024. 16:12 7

Zašto Vučić ne osuđuje napade Izraela na baze UN u Libanu gde se nalaze 182 vojnika Srbije?

I dok izraelske napade na mirovnjake Ujedinjenih nacija u Libanu osuđuje sve više zemalja, među njima nema Srbije, iako su Libanu 182 srpska vojnika.

Naime, kako izveštava N1, Srbija nije potpisala saopštenje većine zemalja koje imaju svoje mirovnjake u Libanu. Nijedan zvaničnik se do sada nije oglasio o ovoj tragediji, piše Danas.

Naznačimo, srpske snage, koje su u Libanu od 2010. godine, obuhvataju vod za zaštitu snaga, pešadijsku četu, štabnog oficira u komandi misije i grupu oficira za podršku kontingentu.

- Po zakonima o ratu, osoblje UN, uključuje i naoružano i oni se smatraju civilima, namerni napad na njih je ratni zločin - rekao je, nakon napada Izraela na UN, Ahmed Benhemsi ispred organizacije Hjuman rajts voč.

Zbog čega Srbija, poput mnogih evropskih država, ne osuđuje ovakav napad, ispostavlja se kao pitanje, posebno u svetlu toga da aktuelna vlast Aleksandra Vučića naveliko prodaje oružje Izraelu. Srbija je ove godine, prema po podacima BIRN-a do septembra u tu zemlju izvezla oružje u vrednosti od 23 miliona dolara.

Saša Dragojlo, novinar BIRN, koji je prvi izvestio i podrobno pisao o tome da Srbija prodaje Izraelu oružje, vest da Srbija nije stala u red država koji su osudili napad Izraela na bazu UN, takav postupak komentariše kao posledicu servilnost režima prema prema moćnicima, dok se istovremeno ponaša surovo prema slabima i nemoćnima.

- Napadom na bazu UN-a, Izrael je praktično zaratio sa vojnom reprezentacijom sveta. Međutim, to je samo još jedan od niza ratnih zločina koji im se tolerišu. Vlast u Srbiji je servilno prema moćnicima, a surovo prema slabima i nemoćnima, tako da ovakav odnos ne čudi. Predsednik Srbije voli drustvo tirana, jer im se divi, ali ujedno smatra i da su mu podrška ostanku na vlasti - kaže sagovornik Danasa.

Srbija nije podržala rezoluciju UN-a kojim se zahteva povlačenje izraelske vojske iz Gaze, a nije ni među potpisnicama pisma podrške generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu kog je Izrael proglasio personom non gratom, dodaje.

- Vlast u Srbiji ne samo da nije osudila ratne zločine Izraela u Gazi, već je ove godine - uprkos svim apelima stručnjaka UN-a, konvencija o izvozu oružja - poslala u Izrael, sada već, bar 24 miliona evra vredno naoružanje - ističe Saša Dragojlo.

Srpski vojnici u Libanu za vlast u Srbiji su samo pioni u geopolitičkoj igri, kaže dalje, a pioni uvek mogu biti žrtvovani za navodno veći politički cilj.

- Vlast SNS-a, kvazi-patriotska, malo ceni do zivota srpskih gradjana, ukljucujuci i vojnike. Bas zato se i busa u nacionalisticka prsa - da sakriju svoju pravu, oportunisticku suštinu - zaključuje Dragojlo.

Prema rečima Predraga Petrovića, direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, vlast u Srbiji vodi spoljnu politiku čiji je cilj dobijanje podrške za autokratsko vladanje Srbijom, ili makar ublažavanje kritike zapadnih država kao i bogaćenje ljudi koji održavaju Vučićev režim.

- U tom pogledu treba tumačiti i odsustvo osude napada izraelske vojske na mirovne snage UN u Libanu. Javnosti je poznato da Srbija prodaje naoružanje Izraelu, te da se ta vrsta trgovine odvija pre svega preko privatnih firmi bliskih sadašnjem režimu u Srbiji. Vlasti u Srbiji ne žele da ugroze ove za njih vredne poslove, osudom napada na mirovne snage UN. Iako se vlast i u Srbiji, pa i sam Vučić poziva na principe međunarodnog prava, oni vode spoljnu politiku pre svega transakcionom, kratkoročnom logikom - zakjučuje Petrović za Danas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati