Politika

Direktno.rs [ Izvor: Agencije ]

03. 10. 2024. 16:11 4

Stefanović: Vučićevi amaterski pokušaji, kao Tito sa "Aliekspresa"

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravak u Ujedinjenim nacijama iskoristio da pošalje poruke domaćoj javnosti "amaterskim pokušajima" da drži predavanja svetu i predstavlja se kao novi Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFR Jugoslavije.

- To je taj malo preambiciozni, da budem blag, osećaj Aleksandra Vučića da je Tito „sa Aliekspresa“ i da u suštini hoće da okupi takozvani nekadašnji treći svet - rekao je Stefanović za serijal Agreman o spoljnoj politici.

- Niti smo mi danas zemlja kakva je bila nekadašnja Jugoslavija, niti postoji onakva blokovska podela sveta - konstatuje Stefanović, koji je svojevremeno obavljao funkcije u Ambasadi Srbije u Vašingtonu, a potom bio i politički direktor Ministarstva spoljnih poslova.

Stefanović tvrdi da Vučić kroz te plastične perle koje prosipa pred zapadne sagovornike, pokušava sebe da ustoliči.

Upitan o navodima da je međunarodnoj zajednici u ovom trenutku mnogo važniji teritorijalni integritet Ukrajine, nego Srbije, Stefanović je primetio da je značajnim delovima međunarodne zajednice konflikt na Kosovu zaboravljen, kao i kosovski presedan.

- Dakle, nije suština u tome da li je Srbija u pravu u domenu međunarodnog javnog prava. Jeste u pravu je, bila je u pravu i onda, ali to ne znači da to što ste u pravu ima dovoljno „ušiju da čuje“ i dovoljno razumevanja - rekao je on i ocenio da se sve svodi na priču kao u vreme Slobodana Miloševića „da će istina o Srbiji pobediti“.

Prema njegovom mišljenju, znamo da istina u Srbiji nije pobedila i da je vlast u stvari sve činila da svoju katastrofalnu, krahiranu, pre svega kosovsku politiku, sada pokuša nekako da rehabilituje, pre svega kod sopstvenih birača.

- Mislim da je ovo bilo dosta anahrono i mislim da je bilo kalimerovski - protumačio je Stefanović govor predsednika pred Generalnom skupštinom UN.

- Jesmo u pravu, u mnogo toga, ali ima i stvari koje je predsednik prećutao, koje su vrlo nepovoljne, pre svega za njegov režim i za politiku koja je Srbiju dovela u ovu zaista tešku situaciju - rekao je Stefanović.

On smatra da bi bilo dobro da u Vašingtonu, Berlinu i Parizu što pre shvate da ono što Vučić misli izgovara potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

- Što pre to shvate, to će bolje biti po naše sveukupne odnose. Zato što građani Srbije ne žele da žive u izolovanoj despotiji, već u svojoj kući, u Evropi - naglasio je Stefanović.

Na opasku da je Vučić jedan od retkih lidera koji je u Njujorku imao susrete i sa iranskim predsednikom, ali i izraelskim premijerom, on je ukazao da ovo nije vreme Hladnog rata, kada ne postoji nikakva komunikacija, pa da je onda potreban Josip Broz Tito da prenosi neke poruke da sa „nekim razgovara“.

 Ta vremena su davno prošla i Vučić zna da su one davno prošla, ali hoće da izgradi imidž na međunarodnom polju, ali pre svega zbog sopstvenih birača, da je neki novi Tito, pri čemu je zaista to poređenje neumesno, netačno i neuporedivo, predočio je Stefanović.

Govoreći o predstavljanju specijalizovane izložbe Ekspo u Njujorku i dolasku republikanaca i demokrata na tu manifestaciju u jeku predsedničke trke u SAD, on je istakao da je to normalno i da svi u svetu razlikuju državu Srbiju od režima.

Svuda u svetu, svako civilizovan vam neće reći da je Vučić jednako Srbija. To samo naprednjaci govore. Nevezano ko je na vlasti, a naprednjaci neće još dugo biti na vlasti, voljom građana Srbije, jeste ta situacija da ćemo mi nastaviti da razvijamo što bolje odnose sa svima u svetu, jer nam je to interes, poručio je Stefanović.

On misli da je problem u tome što „naš trgovački putnik“ Aleksandar Vučić ne preza od toga da rasproda i pokloni nacionalne resurse da bi dobio fotografiju sa svetskim liderima.

- Naš predsednik skuplja fotografije sa svetskim liderima, ali to plaća jako visokom cenom za građane. Plaća to našim resursima, rudnim bogatstvima, zemljom, vazduhom i vodom - tvrdi Stefanović.

On napominje da bi bilo normalno da Srbija u Vašingtonu, kao jednom od najvažnijih svetskih centara moći, ima ambasadora sve vreme i da nema praznog prostora.

- To što mi u mnogim centrima, ne samo u Vašingtonu, još nemamo ambasadora, samo pokazuje kalkulaciju stranačke borbe za plen i ko će se više „šefu“ dopasti - ocenio je Stefanović i naglasio da ih ima mnogo na čekanju za Vašington.

- Ta klupa za rezerve je dugačka i, moram da kažem, dosta je obojena i „žutom bojom - rekao je Stefanović, aludirajući na nekadašnje kolege iz opozicije.

On smatra da Vučić, za razliku od ozbiljnih svetskih lidera, ne krije svoje simpatije prema kandidatima na američkim izborima, što je pogrešno sa pozicije državnih interesa.

- Ako neko ima iluzije, poput našeg predsednika, da će pobedom Donalda Trumpa doći do tako kataklizmičnih, dubokih promena na svetskoj sceni, da će autokrate moći da otvore šampanjac, mislim da se zaleteo i preuranjeno reagovao, kao i obično - zaključio je Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pronađi uljeza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati