Politika

Direktno.rs

03. 10. 2024. 14:21 3

Cvejić: Savet REM-a na veštačkim plućima

"Mediji su preneli informaciju Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) da je Ustavni sud "odgovorio na zahtev predsednika Upravnog odbora ANEM-a Verana Matića povodom inicijative Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), u vezi sa Zakonom o elektronskim medijima", rekao je prof. dr Slobodan Cvejić narodni poslanik i potpredsednik Srbija centra, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Radi se o podlom planu Saveta REM-a, na koji je već ukazano široj javnosti, da inicijativom za preispitivanje ustavnosti jednog člana novog Zakona o elektronskim medijima opstruira promenu sastava Saveta REM-a godinu dana nakon stupanja na snagu ovog zakona. Ustavni sud je povodom ove inicijative "formirao predmet" i postupak u tom predmetu je sada u toku. A kada se to desi, onda članovi Saveta REM-a ne mogu biti zamenjeni sve dok se predmet ne okonča. Rezultat ovakve odluke Ustavnog suda je da iako godina dana za promenu sastava Saveta REM-a predviđena novim zakonom ističe ovih dana, to se zapravo neće desiti. Iako je Nevena Đurić iz SNS-a kao predsednica Odbora za kulturu Narodne skupštine Republike Srbije u odgovoru na poslaničko pitanje obećala da će procedura biti pokrenuta na vreme, to se nije desilo. Ovo je javno potvrdio ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, koji inače nema formalnu ulogu u ovom procesu, izjavivši da se "prema njegovim saznanjima" to neće dogoditi do odgovora Ustavnog suda na inicijativu aktuelnih članova Saveta REM-a.

Dakle, znali smo unapred. I zna se ko sve treba da bude međusobno povezan u ovakvoj institucionalnoj opstrukciji i ponižavanju demokratske procedure da bi ovaj plan uspeo. No, svejedno, iako pod okom javnosti, svi ti igrači su odigrali svoje uloge, pokazujući još jednom da nemaju stida i da su spremni da brutalno gaze kredibilitet institucija koje zastupaju, opšti interes građana, demokratska načela i etičke norme, a sve to kako bi štitili interes klijentelističke mreže koju je razvio režim SNS-a i SPS-a. I nije cilj ovakvog postupanja da aktuelni članovi Saveta REM-a urade nešto posebno.

Cilj je da REM i nadalje nastavi da NE RADI svoj posao, čime će omogućiti da Vučićeva propagandna mašinerija nastavi neometano da krši zakon plasirajući laži i fikciju na televizije sa nacionalnim pokrivanjem. Značajan deo građana Srbije će i nadalje biti izložen bajkama o ekonomskom tigru, lažima o opozicionim političarima, mitovima o međunarodnim uspesima predsednika, fikcijama o revolucionarnom ekonomskom značaju EXPO 2027 i primitivnim ružičastim opsenama u rijaliti programima. I da budemo precizniji: u Krivičnom zakoniku ovo okretanje glave Saveta REM-a od očiglednog kršenja Zakona o elektronskim medijima, pa i Ustava, ne zove se nerad, nego nesavestan rad.

U čitavoj ovoj predstavi nije glavni problem u pravniku koji je smislio ovakvu konstrukciju, to i nije posebno teško, nije ni u ministru informisanja i predsednici Odbora za kulturu, glavni problem je u sudijama Ustavnog suda koje su prihvatile da svojim nadležnostima i ovlašćenjima daju legitimitet ovoj, malo je reći, prevari. Jer isto tako je Ustavni sud mogao da odbaci inicijativu i ne otvori predmet, budući da je Zakon o elektronskim medijima svakako morao biti usklađen sa Ustavom pre nego što je usvojen. I da je inicijativa REM-a odbačena Odbor za kulturu bi već kasnio sa početkom procesa, iako Neveni Đurić niko nije branio da tu proceduru pokrene mesec ili dva pre podnošenja "formiranja predmeta" u Ustavnom sudu. Ovo budi opravdanu sumnju da je cela akcija već bila dogovorena i da su svi akteri unapred znali kako će sud odlučiti. Na žalost, ni ovo nije novost u našem političkom životu. Živimo u režimu lične vlasti nevešto sakrivenom iza fasade demokratskih institucija", zaključio je Cvejić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati