Politika

Direktno.rs

22. 08. 2024. 14:41 1

Novosadska opozicija: Tražimo ostavke gradonačelnika i direktora novosadskog "Vodovoda"

Novosadska opozicija je na današnjoj konferenciji za medije ispred Skupštine grada zatražila hitnu sednicu Skupštine grada na temu vodosnadbevanja i ponovila zahtev za ostavkama Gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i direktora JKP "Vodovod i kanalizacija Novi Sad" Uroša Lončara zbog pronalaska nematoda u novosadskoj vodi za piće.

- Dan nakon saopštenja JKP" Vodovod i kanalizacija" koji se pozvao na Pravilnik o higijeni vode za piće i odgovorno tvrdio da je voda u potpunosti ispravna, oglasio se Institut za javno zdravlje Vojvodine koji je potvrdio naše tvrdnje da se u novosadskoj vodi za piće ipak nalaze nematode, odnosno valjkasti crvi, dok u Pravilniku o higijeni vode za piće jasno i decidno piše da oni tu ne smeju da budu - izjavio je Dragan Miličević, odbornik Pokreta obnove Kraljevine Srbije u Skupštini grada Novog Sada.

- Kada neko nešto odgovorno tvrdi kao što su tvrdili u saopštenju JKP "Vodovod i kanalizacija", pa se ispostavi da to nije slučaj, logično je da zahtevamo odgovornost i ostavke.

Podsetiću da je u sistem za prečišćavanje vode uloženo u prethodnom periodu 14 miliona evra kroz sistem za ozonizaciju vode i gau filtere sa aktivnim ugljem i da sirova voda koja prođe kroz ovaj sistem nikako ne bi smela da bude kontaminirana nikakvim mikroorganizmima. To znači da ili sistem ne radi ili su ga pokvarili, šta god da je u pitanju, svakako da povlači ogromnu odgovornost. Takođe, očekujemo i da sednici prisustvuju predstavnici Instituta za javno zdravlje Vojvodine i "Vodovoda" kako bi razjasnili čitavu situaciju, ali i da kažu da li je voda sigurna ukoliko u pravilniku piše da treba da se proglasi tehnološkom-
naglasio je Miličević.

Odbornica pokreta "Budi heroj" Katarina Bačulov je istakla da ona lično i njena deca imaju stomačne tegobe izazvane nematodama.

- Nematode, valjkasti crvi poznatiji kao gliste su mnogobrojna grupa eukariota od kojih veliki broj parazitira u srednjem traktu odraslih i dece. Dovode uglavnom do stomačnih tegoba tipa dijareje, mučnine i povraćanja ali nekada i do ozbiljnih komplikacija poput gušenja. Nematode prenose bakterije kao što su E. Coli, Salmonella i Shigella kao i manje količine virusa poput Coxsackie virusa što može dovesti do dodatnih komplikacija. Apelujemo da nadležni hitno dostave informacije o vrsti Nematoda i njihovoj količini u vodi kao i način na koji su tu dospele i kako planiraju da reše problem i zašto takva voda nije proglašena neispravnom jer nečija deca još uvek piju takvu vodu. Ja sam majka tri devojčice od kojih dve i ja imamo stomačnih problema. Jako je neozbiljno
i neodgovorno na ovaj način igrati se za zdravlje građana - istakla je Bačulov.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati