Politika

Direktno.rs

15. 08. 2024. 12:24 2

"Govor mržnje uvek potiče od političke i partijske vrhuške"

Narodna poslanica Srbija centra dr Tijana Perić Diligenski izjavila je povodom učestalih verbalnih napada i govora mržnje usmerenih prema novinarima da govor mržnje uvek potiče od političke i partijske vrhuške i to je tako od pamtiveka.

- Zbog straha od gubitka glasova, zbog kritike i osude javnosti, zbog preznojavanja od nezgodnih pitanja i želje za ostankom na vlasti, političarima ne prija ono što bi komunisti nazvali „lijeva skretanja“. Otuda političari, direktno ili posredno preko svog tima za odnose sa javnošću, su direktni nalogodavci za govor mržnje uperen prema novinarima - rekla je Perić Diligenki za Podrinske.

Dodala je da su izvršioci često medijski stručnjaci, politički analitičari, ponekad i sami političari, ali najčešće novinari koji su "na liniji".

Prema njenim rečima isti narativ se primenjuje još od devedesetih godina prošlog veka, koji su negovali radikali i socijalisti, koji su i dan – danas na pozicijama političke moći.

- U društvenoj situaciji gde se pravi podela na naše i njihove, prijatelje i neprijatelje, novinari su nezaobilazna karika. Predstavnici sedme sile su produžena ruka naprednjačkog režima koji putem medija oblikuju javno mnjenje, promoviše i učvršćuje zvaničan narativ, omalovažava, kleveće i blati opoziciju. Novinari su postali generatori mržnje i prema svojim kolegama koji obavljaju svoj posao savesno, stručno, objektivno i politički vrednosno neutralno. Kao političar koji se bori za društvo zasnovano na socijalnoj pravdi i vladavini prava, osuđujem govor mržnje prema bilo kom građaninu naše zemlje, a pogotovo prema novinarima koji su naši glasnici. Novinari bi trebalo budu prisutni u javnom životu zbog građana, a ne zbog političara - dodala je.

Ona je objasnila da su novinarke ranjivija kategorija i lakša meta podsetiviši na komentare Bratislava Gašića i Milorada Dodika.

- Najopasnije je kad se dovede u opasnost život novinarke i kad je izložena medijskom linču zbog rečenica koje su namerno učitane i koje nikad nisu izgovorene. Posebno zabrinjava slučaj novinarke Tamare Skroze, kojoj se pogrešno pripisuje da je pozvala na masovna ubistva političara iz vrha vlasti. Ovo posebno zabrinjava budući da se radi o čestitoj i hrabroj novinarki, koja se lavovski bori sa Parkinsonovom bolešću - navela je.

Dr Perić Diligenski je napomenula da institucije ne reaguju na adekvatan način na pritiske i represiju kojima su izloženi novinari jer su "privatizovane, otete, okoštale su sa vladajućom partijom".

- Takve su sve državne institucije poput sudstva, tužilaštva, ministarstava, organa uprave ali i tzv. nezavisne institucije. Sve one čekaju dan kada će se probuditi iz dugogodišnjeg zimskog sna. Za to vreme, strukovna i nezavisna novinarska udruženja su jedina oaza i sklonište za novinare koji su izloženi govoru mržnje - zaključila je Perić Diligenski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati