Politika

Direktno.rs

24. 07. 2024. 07:47 45

"Duboko smo šokirani": Otvoreno pismo Borka Stefanovića šefu misije OEBS u Srbiji

Ambasadore, duboko smo šokirani i uvređeni Vašom poslednjom izjavom datom tokom sastanka sa ministarkom pravde Republike Srbije, Majom Popović. U Vašem javnom saopštenju ste podvukli "značajne napore Srbije u unapređenju reforme pravosuđa, kao i anti-korupcijske napore i potiskivanje organizovanog kriminala". Ne uspevamo da sa Vama delimo Vaš očigledno zamagljen pogled i pitamo se o čemu u stvari govorite?", naveo je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović u otvorenom pismu šefu misije OEBS u Srbiji Janu Bratuu, koje prenosimo u celosti.

"Zar ne vidite tekuću opstrukciju i odugovlačenje krivičnog procesa za slučaj Jovanjica sa ciljem zaštite čoveka bliskog režimu? Zar ne vidite krivični proces protiv bivše državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović i organizovano propuštanje da se naprave i minimalni napreci u ovom slučaju?

Gde Vi vidite "anti-korupcijske napore", kad je notorna činjenica i istina da je režim SNS doneo specijalni zakon kojim je onemogućena svaka javna procedura i tenderi sa namerom da potroše više od 17 milijardi evra na projekat EXPO u mraku, uz omogućavanje pronevere visokog nivoa? Zar ne znate da je Srbija pod ovom vlašću među tri najkorumpiranije države Evrope?

Vi ste sigurno upoznati sa činjenicom da su režim SNS i Aleksandar Vučić sproveli i organizovali veliku negativnu medijsku kampanju protiv Vaše (OEBS/ODIHR) misije tokom i nakon pokradenih izbora decembra prošle godine. Ova kampanja je organizovana i od strane ministara iste Vlade koju hvalite i čiji kabinet čine i dva ministra koji su na crnoj listi zbog veza sa organizovanim kriminalom, Vulin i Nenad Popović.

Misija stare i poštovane organizacije koju Vi predstavljate u Srbiji je potvrdila kroz svoje izveštaje ogromne neregularnosti i krađu izbora u Srbiji od strane SNS režima. Nameštanje i krađa izbora su majka svake korupcije i sigurni smo da to znate. Nijedna od institucija Srbije nije reagovala na ove dokazane i potvrđene nalaze pokradenih izbora i pored toga i svih događaja, Vi hvalite i dajete podršku režimu u Srbiji u njihovoj borbi i naporima protiv korupcije i organizovanog kriminala?

Na ovaj način Vi ste ponizili OEBS i časnu ulogu ove organizacije koju predstavljate u Srbiji. Uzimajući u obzir da ovo nije prvi put da se suočavamo sa sličnim problemima i velikim prelaženjem granica Vašeg mandata u senci neverovatne podrške i hvale korumpiranog, nedemokratskog i anti-evropskog režima, bićemo prinuđeni da o navedenom obavestimo Vašu centralu", zaključio je u otvorenom pismu Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 45

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati