Politika

[ Izvor: N1 ]

04. 04. 2024. 14:26 7

Bez dogovora Beograda i Prištine u Briselu

Dijalog Beograda i Prištine, povodom odluke o zabrani upotrebe dinara na KiM, završen je bez dogovora, javlja evropski dopisnik N1. Sastanak dve strane počeo je jutros oko 9.00 u Briselu bilateralnim sastankom direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Nakon toga je održan trojni sastanak.

Zajednički sastanak dve strane se očekivao, posebno nakon optimističke najave Lajčaka da sastanak organizuje s namerom da se postigne dogovor.
Prištinsku stranu predvodio je njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Ovo je četvrti put za nešto više od mesec dana da se u Briselu vode razgovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Lajčak je 25. marta saopštio je da su glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu izneli svoje predloge u vezi sa uredbom Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM i da su razgovori pomogli da se „razjasne važni detalji“.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je posle sastanka 25. marta u Briselu da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na KiM.

Srbija traži da se ponovo omogući upotreba dinara na Kosovu i rad banke Poštanske štedionice, kako bi, kako navodi, oko 90.000 Srba sa Kosova moglo da dobija novac iz Srbije.

Priština na to ne pristaje, već nudi mogućnost da banke između sebe izvrše konverziju iz dinara u evre i ponude njih Srbima na Kosovu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati