Politika

[ Izvor: N1 ]

02. 04. 2024. 11:10 14

"Nema izbora ako ne budu usvojeni naši zahtevi"

Predsednik Novog DSS (Novi DSS) Miloš Jovanović ponovio je danas da, prema ugovoru koji su potpisale opozicione stranke i inicijativa ProGlas, ukoliko ne dođe do promene izbornih uslova i ne budu prihvaćeni zahtevi opozicije, te stranke neće učestvovati na izborima.

Miloš Jovanović je gostujući u emisiji "Iza vesti“ na televiziji N1 kazao da je na razgovoru sa predstavnicima vlasti opozicija iznela tri zahteva, ali da je najsporniji bio onaj da se svi lokalni izbori održe istog dana.

- Ne znam zašto im je to toliki problem. Pritom je to jako bitno iz dva razloga. Prvi je kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe prava na prebivalište, a drugi kako bi se građani motivisali da izađu na izbore-  rekao je Jovanović.

Jovanović kaže da je zahtev opozicije da svi preostali lokalni izbori budu istog dana „potpuno jasan i legitiman“.

- Dva su razloga. S jedne strane da se smanji mogućnost te zloupotrebe prava na prebivalište. To je dokumentovano, to se zna. Smanjuje se i revizijom biračkog spiska, ali i datumom. Najbolje bi bilo da neko ko je promenio prebivalište u godinu dana prvih ne može da glasa na novom biračkom mestu. U ovom slučaju se barem smanjuje mogućnost, jer imate mnogo opština gde će morati ljudi da budu tu, rekao je i dodao da žele da „smanje mogućnost da se i dalje naseljavaju trafo stanice i vrtići“.

Prema njegovim rečima, zahtev je „potpuno legitiman“.

- Naravno, moguće je to uraditi, zašto beže od toga kao đavo od krsta? Čak su i oni priznali na kraju da može, a onda su prešli na drugu argumentaciju. Ima vremena do 18. aprila da se spoje svi izbori 2. juna - kaže on.

Istakao je da je važno da se vidi u sredu da li njihova tačka prihvaćena ili nije.

- To nije ultimatum, ovo je elementarni zahtev za koliko toliko fer i poštene izbore. Ovde se čak i ne dotičemo medija, nacionalnih frekvencija i sveg onog ludila koje čini da izbori nisu pošteni. Ovo je minimum minimuma, to ne može biti ultimatum nipošto - kaže on.

Šta ako ne bude prihvaćeno?

- Ja mislim da smo onda obavezani, govorim u ime koalicije NADA, potpisali smo dokument, ako ne dođe do promena koje su minimalne, ti izbori neće biti legitimni, na te izbore nećemo pristati. Ja ne vidim kako je moguće da izađemo na izbore 2. juna, ako ti zahtevi ne budu ispunjeni. Mi smo bili potpuno jasni na sastanku, sastanak je protekao u relativno pristojnoj atmosferi, vrlo jasno smo rekli da do srede moramo da imamo odgovor - kaže Jovanović.

Opozicija je, kaže, jedinstvena i odlučna u tome.

- Zahteve smo predali, zahtevi su kumulativni. Ili će biti sva tri, ili smatramo da ništa nije. I u tome da smo sutra tražili odgovor, ako ga ne dobijemo sutra, ići ćemo nekim drugim putem - kaže Jovanović.

Dodao je i da je opozicija vladajućoj strukturi predložila rešenje kako je moguće da lokalni izbori budu održali istog dana.

- Moguće je leks specijalisom ili izmenom i dopunom zakona o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi i to može brzo da se reši. Sve smo im dali gotovo - naglasio je Jovanović.

On je podvukao da će sutra situacija biti mnogo jasnija jer je sutra krajnji rok za raspisivanje izbora u Beogradu.

- Videćemo kako će se vlast poneti. Da li će prihvatiti naše zahteve. Mi smo odluke doneli, sada ostaje samo da vidimo šta su oni odlučili - zaključio je Jovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati