Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

21. 03. 2024. 20:54 18

Brnabić sela u fotelju i uradila što niko nije pre nje

Svega par minuta trebalo je novoizabranoj predsednici Skupštine Ani Brnabić da prekrši poslovnik o radu predstavničkog doma i ukine diskusiju u plenumu. Ako se po prvom potezu može suditi kako će izgledati parlamentarni život u novom sazivu, može se zaključiti da mu sleduje dalje urušavanje.

Tvrdila je nova predsednica Skupštine Ana Brnabić da će po postavljenju na tu funkciju težiti tome da uspostavi dijalog sa opozicijom radi smanjenja tenzija.

Međutim, izgleda da se predomislila.

Nakon što su glasanje o njenom izboru na mesto predsedavajuće nacionalnog parlamenta i gromoglasni aplauz završeni, Brnabić je, kako tvrdi opozicija, bacila parlament pod noge.

Naime, ona je odlučila da ukine raspravu o potpredsednicima i da oni samo budu izglasani.

Narodni poslanik Miroslav Aleksić objašnjava za Nova.rs šta se u sredu u popodnevnim satima desilo na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine.

- Juče je u planu bilo da se sednica završi izborom Ane Brnabić za predsednicu Skupštine. Međutim, pošto smo mi napustili salu kada je bilo glasanje o njoj, oni su mislili da smo otišli i da se nećemo vraćati. S obzirom na to da je trebalo da se izaberu i potpredsednici u narednim danima, oko čega je trebala da se vodi rasprava ispočetka, što bi trajalo još par dana, oni su došli na ideju, pošto nas nema, da niko od njih ne diskutuje i da samo izaberu potpredsednike - objašnjava Aleksić.

Dodaje da su u 17.31 čas videli na e-parlamentu da se sednica ipak nastavlja, te su momentalno sišli u salu.

- Kad smo ušli, još nije krenula rasprava i onda da bi izbegla raspravu - Brnabićka je izignorisala da smo se mi javili za reč i da smo predali listu govornika. Ja sam se javio za reč dva puta, prvi sam tu bio od ovlašćenih predstavnika. Na njeno pitanje da li se neko javlja za reč, ja sam se javio dva puta, na šta se ona pravila potpuno luda kao da niko od nas nije tu - kaže Aleksić.

Zbog ovakvog poteza opozicija je izrazla protest time što je lupala o klupe, nakon čega je ušao i kordon obezbeđenja.

- Oni su sinoć odmah uveli kordon jer su znali da će doći do našeg negodovanja i to je praktično bila potvrda da su u prekršaju - kaže Aleksić.

Iako su poslanici opozicije negodovali zbog očiglednog kršenja poslovnika, novoizabrana predsednica imala je drugačije viđenje.

- Opozicija je protestovala zbog toga što predsednica nije dala reč Miroslavu Aleksiću, ne zbog toga što je ona navodila kao razloge da je to zbog toga što nemamo potpredsednike jer mi to nismo ni želeli - objašnjava poslanik koalicije NADA Predrag Marsenić.

Ukoliko smo sve ovo videli samo par minuta nakon što je Brnabić preuzela funciju, šta možemo očekivati na budućim sednicama?

- Ako se po jutru dan poznaje, onda se po njenom prvom potezu vidi kako će izgledati parlament. Ona će nastaviti da urušava najviši zakonodavni organ ove zemlje. Imaćemo velike izazve u parlamentarnoj borbi. Očigledno je da ih ne zanima zakon ni Ustav. A Brnabić je na tom mestu jer jedino ona može da nadogradi sve ono što je radio Orlić, u negativnom smislu, parlamentarnog života. To što se dogodilo sinoć je presedan - kaže Aleksić.

Marsenić smatra da će parlamentarni život biti dodatno degradiran.

- Mislim da će biti još gore u odnosu na Orlića. Oni ne umeju drugačije, onemogućavaju da se čuje drugačije mišljenje. Ne suspenduju ga samo u Skupštini, već i u svim svojim medijima. Očekujem i dodatnu destabilizaciju. I kada pitaju ko je odgovoran, pa odgovorne su vlasti. Kako je počelo, a počelo je nekoreknošću i lažima, ne verujem da će se nešto promeniti na bolje nego što je bilo - zaključuje Marsenić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati