Politika

Direktno.rs

18. 03. 2024. 18:21 6

"Vučić da objasni čime su ga prevarili kad je dao saglasnost da KiM uđe u Savet Evrope"

Predsednik Srbija centra i šef poslaničke grupe u Skupštini Srbije general Zdravko Ponoš izjavio je da je pored rata u Ukrajini i pojasu Gaze Srbija važna tema u Briselu i evropskim prestonicama.

- Ovaj režim je izbornom krađom oblatio zemlju, a opozicija pokušava da skine tu prljavštinu sa Srbije ukazujući na to da Srbija nije ništa ukrala - već SNS, a SNS nije Srbija, a još manje je Vučić Srbija - rekao je Ponoš u Skupštini Srbije.

On je naveo da prethodni izborni nisu bili praznik, već sumrak demokratije.

- Izborna krađa je izvedena na način koji je zahtevao angažovanje državnog aparata poput MUP-a i Ministarstva za državnu upravu i samoupravu i režimskih predstavnika u RIK-u.

Ponoš se osvrnuo i na odnos i politiku Aleksandra Vučića prema Kosovu i Metohiji.

- U najavljenu izmenu Poglavlja 35 će ući obaveze iz briselskih i Ohridskog, odnosno Vučić - Kurti sporazuma. Vučić se na današnji dan, 18. marta prošle godine pohvalio postignutim dogovorom. Bio je srećan što ništa nije potpisao, ali se obavezao da njegovi nepotpisani sporazumi postanu supsanca Poglavlja 35 - rekao je Ponoš i pozvao Vučića da svoje sporazume sa Kurtijem predstavi u parlamentu.

Ponoš je rekao da je Vučić "uspeo da upropasti ono čemu se ova država godinama odupirala".

- Uspeo je da formalno i čvrsto veže i uslovi napredak Srbije na evropskom putu kooperativnošću u implementaciji kosovske državnosti na koju je dao pristanak. Uspeo je da uradi ono zbog čega je doveden na vlast - preda KiM, i ono što mu omogućava da ostane na vlasti - da opstruiše i sasvim zaglavi evropske integracije Srbije.

Ponoš je istakao da je Vučić, na godišnjicu Pogroma, saopštio da Kosovo uskoro ulazi u Savet Evrope pravdajući se kako je "prevaren, ali da neće dozvoliti da ga varaju i ispada budala".

- Nije nam objasnio kako je on to prevaren. Šta je to trebalo da dobije za ono što je dao? Ako je prevaren, kako tvrdi, a to znači da je varan 12 godina, onda je on nesposoban. A, ako nije budala i nesposoban, već je time što je sam pregovarao namenski doveo stanje na KiM ovakvo kakvo je sada, onda je to nešto drugo i mnogo veće. U oba slučaja se za to odgovara.

Ponoš je podsetio da je režim preuzeo obaveze oko carine i registarskih tablica oko kojih je Vučić najpre pozivao u rat a sada ih podržava.

- Ne zapita se šta na to kažu deca, roditelji pobijenih u Banjskoj - pogibijenoj akciji u koju ih je on gurnuo. Banjska je fijasko koji je potpuno urušio i onako slabu spoljnopolitičku poziciju Srbije. Režim se igrao vatrom, uhvaćen je s upaljenom šibicom i postao je predmet ucene. Svi koji znaju detalje oko Banjske mogu da ga ucenjuju, dok naša javnost ne zna ništa o tome.

On je podsetio da je Vučić tražio sednicu Saveta bezbednosti UN-a na temu dinara iako to nije jedini problem na KiM.

- Onog momenta kada je pristao na ukidanje srpskih banaka na severu doveo je sve naše privredne entitete i institucije u situaciju da moraju da otvore račune u kosovskim bankama, a to znači da prethodno moraju da se registruju u kosovskom APR-u. Tako se sve na severu podvodi pod institucionalnu kontrolu Prištine.

Ponoš se osvrnuo i na Plan rasta za Zapadni Balkan koji koji podrazumeva 6 milijardi evra za naredne tri godine, a za koji su preduslovi slobodni i pošteni izbori, vladavina prava, nezavisno pravosuđe, medijske slobode.

- U tački 2 se kaže da Srbija i Kosovo treba da normalizuju odnose u cilju potpunog sporovođenja svojih obaveza. Vučić ispunjava sve uslove iz ove tačke. Ako Srbija ostane bez pristupa ovom planu, jasno je da je to zbog toga što nije ispunila uslov demokratskih izbora - zaključio je Ponoš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati