Politika

Direktno.rs

18. 03. 2024. 16:00 19

Jovanov opoziciju nazvao nacistima, Oskar u parlamentu: Završeno zasedanje, nastavak u utorak (VIDEO)

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da se izabere predsednik parlamenta nastavljena je danas, a za tu funkciju je predložena potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić. Zasedanje je okončano u 16 časova, saopštio je predsedavajući Stojan Radenović, te je naveo da će rad biti nastavljen u utorak u 10 sati.

Kada je reč o samoj sednici, od starta u parlamentu je viđena haotična situacija kojom predsedavajući Stojan Radenović nije uspeo da ovlada, a otišlo se toliko da je obezbeđenje više puta stajalo ispred opozicionih poslanika i predstavnika vlasti.

Konstitutivna sednica je počela 6. februara, a njen početak i polaganje zakletve protekli su uz negodovanje i duvanje u pištaljke poslanika opozicije koja tvrdi da su izbori održani 17. decembra 2023, pokradeni i da sastav Skupštine Srbije, a naročito grada Beograda, ne odražava stvarnu volju građana.

Posle potvrđivanja mandata bila je određena pauza, nastavak sednice bio je zakazan za 11. mart, ali je veče pre početka predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da će sednica biti odložena dok se poslaničke grupe ne dogovore o kadrovskim rešenjima.

Predsedavajući Stojan Radenović zatražio je da sednica počne minutom ćutanja za stradale u martovskom pogromu 2004. godine.

Opozicija s figurama Oskara

Nakon poziva da Milenko Jovanov obrazloži predlog kandidata za predsednika Narodne Skupštine, predstavnici opozicije su negodovali zbog prethodne povrede Poslovnika. I ubrzo se obezbeđenje stvorilo ispred njihovih klupa, a valja naglasiti da poslanici u rukama drže statuu Oskara

Poslanici koalicije NADA u vidu transparenata sa "kosovskim tablicama".

Opozicija drži podignute fiugure Oskara, aludirajući na tekt KRIKa-a koji govori o vezama bivšeg ministra Nebojše Stefanovića sa klanom Darka Šarića, a u kojem se neko pod imenom Oskar, pominje kao čovek koji donosi glavne odluke. Opozicija je prethodnih dana govorila da se pod tim imenom krije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nekoliko njih je ustalo sa poslaničkih mesta i tražilo reč, koja je onda data Miroslavu Aleksiću.

- Prihvatiću svakome, sačuvajte to, ali da čujemo prvo... Da li Milenko Jovanov želi da obrazloži predlog kandidata?", pitao je Radenović, a na dobacivanje iz SNS kaže "da im dam?".

Zatim se čuje "Miroslav Aleksić", što Radenović ponavlja: "Dajem reč Miroslavu Aeksiću".

Jovanov opoziciju upoređuje s nacistima

Milenko Jovanov, koji je izabran za predsednika poslaničkog kluba naprednjaka, uz glasne povike sa strane opozicije zbog povrede Poslovnika, obrazlaže kandidaturu Ane Brnabić za predsednicu Skupštine. Brnabić sedi pored njega i Marine Raguš. Međutim, posle nekoliko rečenica, on je nastavio time što je kritikovao i vređao opoziciju i nazvao ih nacistima.  

Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je Jovanovu "kako te nije sramota, ološu", na šta su poslanici iz redova naprednjaka poručili Ćuti da se "trezni", a Jovanov da ode u ambulantu. On je nastavio da optužuje i kritikuje opoziciju, poručio da "neće biti prelazne Vlade" i tek posle 20-ak minuta svog govora počeo da čita biografiju Ane Brnabić.

"Siledžije i nasilnici": Brnabić odmah vređa

Nakon što Radenović daje reč poslanici SNS Ani Brnabić, opozicija ustaje sa svojih mesta i kreće ka sredini sale, jer im se ne daje reč. Istog trenutka ulazi obezbeđenje i odgurkuje ih, pre svega, poslanika Narodnog pokreta Srbije Borislava Novaković.

- Ovako izgleda ta njihova Srbija protiv nasilja, ovako izgleda tolerantna i pristojna Srbija. Samo siledžije i samo nasillnici. I tako svaki dan i svaku sednicu. Ustane čovek i kaže sve najgore o ljudima sa KiM, ljudima koji teško žive, koji trpe teror Aljbina Kurtija i koji glasaju za Aleksandar Vučića - rekla je Brnabić u svom prvom obraćanju u ovom sazivu Skupštine.

Orlić prvo obraćanje iskoristio za uvredu

Vladimir Orlić je uputio uvredu Jovanoviću Ćuti, a onda rekao kako su ovaj dan počeli minutom ćutanja.

- Vi ste prvo obraćanje iskoristili da se obrušite na Aleksandra Vučića i da pokažete da vas je uvek bilo briga i za stradale Srbe na Kim i za ono što im radi Aljbin Kurti". Ukazujem na član 103, koji kaže da možete da imate mogućnost da sankcionišete ove stvari. Je l' se Ćuta nadoručkovao kruševačkog Rubina? - tako je Orlić počeo dan u skupštini, što su poslanici SNS-a ispratili aplauzom.

Kraj zasedanja za danas, nastavak u utorak

Do kraja zasedanja su poslanici Srpske napredne stranke vređali opozicionare, u čemu su prednjačili Milenko Jovanov, Vladimir Orlić, Ana Brnabić, ali i Marijan Ristićević, koji se pri kraju zasedanja obrušio na Zdravka Ponoša, lidera Srbija centra.

Raspravu je prekinuo predsedavajući Stojan Radenović u 16 časova, te je najavio da će rad Skupštine biti nastavljen u utorak od 10 sati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati