Politika

[ Izvor: N1 ]

07. 03. 2024. 15:30 13

Uvrede, napadi i lapsusi: Čime je Brnabić "zaradila" mesto predsednice Skupštine (VIDEO)

Ana Brnabić će, po svemu sudeći, biti nova predsednica Skupštine Srbije. Predstavnici opozicije ocenili su da bi to bio nastavak degradacije parlamenta i glasača. Takvu ocenu podupiru pojedini istupi Ane Brnabić, kao premijerke, u najvišem zakonodavnom telu.

Najburniji ispad Brnabić je imala na sednici 19. maja 2023, nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar", Duboni i Malom Orašju. Reagujući na navode narodnog poslanika Miroslava Aleksića o članici Radne grupe za mentalno zdravlje, Brnabić je udarila u mikrofon i izrekla uvredu "go**ari".

Brnabić se kasnije pravdala da je uvredu upotrebila u afektu, kao i da je ona bila upućena isključivo Aleksiću.

- Da, ljudski mislim to, i ne prema svima kako su neki tajkunski mediji jedva čekali da prenesu, nego prema tom čoveku (Miroslavu Aleksiću) i da mu nikad neću reći "poštovani", jer nemam za njega poštovanja nikakvog, za njega koji je pokušao da uruši kredibilitet i integritet takve žene u ovakvom trenutku - rekla je Brnabić.

"Ako vi pobedite, nema plata i penzija"

Brnabić je prisustvovala i sednici parlamenta u septembru prošle godine, kada je opozicija blokirala rad Skupštine, zahtevajući vanredne beogradske i parlamentarne izbore.

Premijerka je tada optužila opoziciju da "uči iz prakse Aljbina Kurtija", sa namerom da spreči da penzioneri dobiju povećanje penzija, a majke jednokratnu pomoć.

- Ako vi pobedite - nema plata, i nema penzija, i nema puteva, i sve će biti onako kako je bilo dok ste vi bili na vlasti, kada nismo imali nijedan novi klinički centar, nijednu novu bolnicu, kada su plate bile 300 evra, kada je nezaposlenost bila 26 odsto. Mi to nećemo dozvoliti. Nikada! Nikada nećemo dozvoliti, nikada se nećemo povući - poručila je tada Brnabić.

"Jovanjica nije afera"

Premijerka je, takođe, rasprave sa poslanicima opozicije iskoristila da relativizuje pojedine afere.

U junu prošle godine je, primera radi, istakla kako ne postoji nijedna strana služba koja istražuje Jovanjicu i upitala da li je to moguće ako se tvrdi da je to najveća plantaža marihuane u Evropi.

- Nemački Vajs kaže da je kanabis iz Jovanjce preslab da bude droga i gde je tu afera i gde nestade Andrej Vučič i otkud sada Bata Gašić. Toliko o aferi o kojoj su nas provlačili i provlače - rekla je Brnabić.

Tada je dodala da su i afere Krušik, Belivuk, Telekom i Savamala, "takođe laži".

Možda zato i ne iznenađuje što je Brnabić jednom prilikom u parlamentu priznala da se plaši za sebe, jer se sve više slaže sa političkim veteranom i skupštinskim "skandal majstorom" Vojislavom Šešeljom.

Aca Lukas, goli Goran Vesić i poneki lapsus

Katkad je, međutim, Brnabić bila zadužena i za "opuštenu atmosferu" u skupštinskoj sali. Tako je tokom rasprave 25. oktobra, nakon što je predstavila svoj ekspoze, konstatovala kako je folk pevač Aca Lukas učinio više za Srbiju nego bivši predsednik Boris Tadić, kao i da opozicija želi da zamišlja ministra Gorana Vesića golog.

- I to kažete i bez gaća, ako može. Dakle, toliko u detalje idemo - rekla je Brnabić kroz smeh.

Drugi su se, međutim, smejali kad se premijerka borila da izgovori reč...

- Samo bi nam srušio sistem, pokidao mrežu, sve bi "kolaborilo", "kolaboriralo", "ko-labo-rilo"… Kolabriralo! Hvala vam.

Najgori su, međutim, oni lapsusi koji zvuče potpuno suprotno od onoga što ste hteli da kažete, a to se prošlog maja desilo premijerki u Skupštini kada joj je izletelo da se vlast u Srbiji "neće menjati na izborima".

- I da vam kažem još jednom, vama i vašim koalicionim partnerima. Niko nikoga neće juriti po Srbiji, u Srbiji se vlast neće menjati na izborima, u Srbiji neće biti Majdana - rekla je tada Brnabić.

Ovakve scene bi u monumentalnom zadnju na Trgu Nikole Pašića, po svemu sudeći, mogle da postanu češće, budući da je predsednik Aleksandar Vučić, nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, saopštio da je Ana Brnabić kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije.

Brnabić je vest o novoj funkciju dobila u Bukureštu, gde prisustvuje kongresu Evropske narodne partije (EPP). Iz glavnog grada Rumunije je poručila da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči.

- Ovo je sada potpuno jedan drugačiji posao i ja počinjem da učim od večeras - rekla je Brnabić.

Opozicija je, s druge strane, saglasna u oceni da ovakva odluka potvrđuje da vlast nastavlja da degradira parlament i glasače, i da ne namerava da normalizuje odnose u društvu.

Za dosadašnju premijerku tvrde da je "u vrhu liste besprizornih osoba kojima je Vučić okružen".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati