Politika

D. Ljutić

01. 11. 2023. 11:02 38

POVRATAK U DEVEDESETE Vučić se vratio u Šešeljev zagrljaj

Sve maske su pale! Rejting Srpske napredne stranke se očigledno survao pred izbore, pa Aleksandar Vučić na sve načine pokušava da spreči pad. "Angažovao" je već Tomislava Nikolića i Čedu Jovanovića, da bi se sada vratio u zagrljaj svom političkom ocu Vojislavu Šešelju, kog se nikad nije odrekao. Tako da ponovo na delu imamo devedesete, jer je ista ekipa na okupu. Šešelj je prethodno najavio koaliciju sa naprednjacima u Beogradu i na lokalu, kao i podršku posle parlamentarnih izbora - da mu se ne sprema možda premijersko mesto?!

U haosu devedesetih, sa ratovima, sankcijama, inflacijom, izbeglicama, diktaturom, sa uništenom privredom  nezaposlenošću, opštom bedom i beznađem, tadašnji vrh Srpske radikalne stranke se nalazio u svojoj prirodnoj sredini. Manipulisao je nezadovoljstvom brojnih očajnika u Srbiji. Zvuči i odjekuje poznato?

Od početka devedesetih do danas, u Srbiji je trojka Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i Vojislav Šešelj, znala kako da dođe do vlasti. Dobro, nije sve isto. Ovo su neke nove devedesete sa još punijim izlozima njihovih sledbenika, ali teško je osporiti utisak da zlokobnost dolazi iz opskurnosti. Tu je Čeda Jovanović. Sve što oni u stvari rade jeste neka ideološka priprema za to potencijalno drugo poluvreme, koje Vučić već odavno najavljuje.

Vučić je u poslednjem obraćanju javnosti pomalo cinično naglasio da je Srbija na takozvanom evropskom putu, ali je i zaključio da tamo teško da ćemo ući u doglednom periodu iz prostog razloga što nas ne žele. To je suština ideologije SRS, koje se on nikad nije odrekao.

Moglo bi se reći da je Vučić od političke scene Srbije u poslednjih 11 godina napravio "Veliku Srbiju" po svojoj meri. Nešto kao što je časopis "Velika Srbija" bila Vojislavu Šešelju, njegovom političkom ocu. Godinama su sve televizije sa nacionalnom frekvencijom, velika većina regionalnih i lokalnih televizija, kao i najveći broj dnevnih novina podređeni Vučiću, njegovoj propagandi, besomučnim uvredama svakoga ko se usudi da kaže nešto što nije u skladu sa njegovom stvorenom paralelnom realnošću. Crna suština je da, današnja Srbija, zahvaljujuči njemu, "povraća" onu nikad kažnjenu i zabranjenu "Veliku Srbiju".

- Zajednički izlazak na izbore naprednjaka i radikala najavljen na skupu u Hrtkovcima dokaz je konačnog Vučićevog povratka radikalskoj politici uvreda, mržnje, nasilja i izolacije koju je pokušao da sakrije u proteklih deset godina - izjavio je lider SSP-a Dragan Đilas.

I, tačno je rekao.

Vučić je neverovatnom lakoćom ušao u svoj lik iz devedesetih, koji sad imitira. Da predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zove predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle svakog incidenta u kojem učestvuje, sad već očigledno postaje praksa. Čuli su se ponovo, Čeda se vraća.

Svojevremeno, časopis "Velika Srbija" objavila je fotografiju na kojoj budući predsednik i buduća guvernerka Narodne banke Srbije, tada "samo" narodni poslanici Aleksandar Vučić i Jorgovanka Tabaković, stoje ispred Palate pravde sa grupom ljudi u maskirnoj odeći, uz potpis "Grupa četnika, dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i narodnih poslanika na platou ispred tzv. " Palate pravde’".

Već sama ova slika govori o stanju države te 1994. godine. I, sad 2023. Razmislite o 17. decembru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati