Politika

[ Izvor: N1 ]

27. 10. 2023. 19:48 15

Evropski lideri pozvali Srbiju da de fakto prizna Kosovo

Kako bi bio postignut brz napredak u primeni Sporazuma o putu normalizacije, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kako je propisano u nacrtu Statuta (koji su predstavili u Briselu evropski lideri), a Srbiju na de fakto priznanje. Formalnosti, uključujući i one koje se odnose na usvajanje, ne bi trebalo da stoje na putu napretka po ovom pitanju - naveli su u zajedničkom saopštenju francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni.

- Sada očekujemo da se Kosovo i Srbija brzo dogovore oko detalja u dijalogu pod posredovanjem EU. U odsustvu napretka u normalizaciji odnosa obe strane rizikuju da izgube važne mogućnosti - upozorava se u saopštenju.

Evropski zvaničnici, koji su juče u Briselu razgovarali odvojeno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, pozdravili su angažovanje dve strane u razgovorima, piše N1.
- Dobro smo uzeli u obzir komentare dvojice lidera Kosova i Srbije o evropskom Statutu za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu spremnost za primenu. Nacrt statuta koji smo predstavili i koji u potpunosti podržavamo obuhvata moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljim evropskim praksama i standardima, u okviru parametara koje su definisale dve strane - navodi se u saopštenju.

Istakli su očekivanja da Kosovo i Srbija ispune svoje obaveze u pogledu sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije.

- Implementacija bi trebalo da napreduje tako da obe strane paralelno ispunjavaju korak-po-korak svoje obaveze, po principu da obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile. Sada bi fokus trebalo da bude na napretku ka punoj implementaciji Sporazuma, bez preduslova i odlaganja - poručili su evropski lideri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Dežurni krivac

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati