Politika

Direktno.rs

16. 01. 2023. 10:20 25

Pomen Oliveru Ivanoviću, Vučić - pet godina bez pravde

U Hramu Svetog Save održan je pomen lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) Oliveru Ivanoviću, ubijenom na današnji dan pre pet godina.

Pomenu, koji je predvodio episkop remizijanski Stefan, prisustvovali su pojedini članovi Ivanovićeve porodice, premijerka Ana Brnabić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić i direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Predsendik Vučić naveo je na Instagramuu da "već pet godina nema ni istine ni pravde u slučaju ovog gnusnog i neljudskog čina".

- Srbija nije zaboravila i neće odustati od zahteva da se pravi zločinci privedu pravdi. Počivaj u miru - poručio je.

Veći deo članova porodice i ovu godišnjicu obeležiće na mestu gde je Ivanović sahranjen, na Novom groblju u Beogradu, danas u 11 sati.

Deo opozicije u Beogradu – predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret i sindikata Sloga najavili su da će godišnjicu ubistva Ivanovića obeležiti ispred beogradske Crkve Svetog Marka u 17.30.

Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini krajem novembra 2021. godine je počelo novo ročište sudjenja za njegovo ubistvo.

Specijalno tužilaštvo Kosova za taj zločin podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Oni se terete za krivična dela učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotrebu službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotrebu službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Po navodima tužilaštva, u ubistvo Ivanovića umešano je još najmanje petoro osumnjičenih.

U vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića dovode se i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, kao i biznismen Zvonko Veselinović, ali je državni vrh Srbije stao iza njih i rekao da su oni ispitani na poligrafu.

U julu 2017. godine Ivanoviću je zapaljen automobil, a u poslednjem intervjuu koji je dao, lider GI SDP ocenio je da Srbi na severu Kosova ne strahuju toliko od Albanaca, koliko od lokalnih Srba, kako je rekao, „kriminalaca i kabadahija koji voze džipove bez tablica“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati