Politika

[ Izvor: Agencije ]

14. 01. 2023. 12:14 24

Vučić: „Soko“ kasnio juče četiri i po minuta zbog krađe delova sa pruge, predložiću veće kazne

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je voz „Soko“ na relaciji Beograd – Novi Sad juče „bez razloga“ i preventivno vozio sporije „da bi se sačuvali životi“.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska gradilišta deonice brze pruge Novi Sad – Subotica u naselju Stepanovićevo, rekao da je do toga došlo zbog „bitangi“ koje mogu da ukradu bakarne delove pruge zbog prodaje, zbog čega je voz „umesto 200 išao 160 kilometara na sat i kasnio četiri i po minuta“.

- Pitam se ko su ti ljudi među nama koji to rade? Nije prvi put, celu noć su popravljali da bi voz mogao danas da ide 200 na sat - rekao je Vučić i dodao da će predložiti „pet puta veće kazne“ za kradljivce delova sa pruge, da to ne bude kvalifikovano kao „sitna krađa, nego urgrožavanje bezbednosti većeg broja ljudi“.

On je na pitanje kako ocenjuje sastanak sa savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom, do koga je došlo pre dva dana u Beogradu, rekao da „nije optimista po prirodi“.

- Imao sam korektan, otvoren i sadržajan razgovor sa Šoleom. Za nas je teška situacija, sve zapadne sile priznale su nezavisnost Kosova. Ne očekujte bilo šta lepo i u šećerlemi upakovano.

Predsednik Srbije dodao je i da će pruga od Novog Sada do Subotice, kako je dogovoreno sa kineskim izvođačima, bude završena pre planiranog roka, odnosno do kraja 2024.

- Imamo malo problema, ali sad ćemo da ubrzamo. Da se za šest meseci ubrzaju radovi, da radimo bar upola brzo kao vi u Kini“, rekao je Vučić u mestu Stepanovićevo, gde će biti jedna od stanica na toj pruzi, i dodao da je od 2012. do danas izgrađeno 108,1 kilometar pruga.

Pre 2012. godine, kako je istakao, poslednja pruga u Srbiji je izgrađena 1976. godine, od Beograda do Bara.

Pruga Novi Sad-Subotica biće duga 108,2 kilometra i na njoj će biti 49 podvožnjaka, nadvožnaka i sličnih objekata, a na njoj će se vozovi kretati brzinom 200 kilomera na sat. 

Krajem 2015. je tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je da pruga Beograd- Budimpešta „mora biti otvorena do 2018. godine“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati