Politika

R. Ć.

26. 11. 2022. 17:00 12

Irena Živković: Za Kineze u Boru ne važe zakoni

Gradska vlast je apsolutno u službi kompanije Ziđin, na sednicama Skupštine grada gradonačelnik koristi svaku priliku da pohvali kompaniju i uvredi svakog ko pokuša da pred građane iznese činjenice. Verujem da je od republičkih vlasti savetovan da se tako ponaša, to je državna politika - istakla je u intervjuu za Direktno.rs Irena Živković, predsednica GrO Stranke slobode i pravde u Boru i predsednica Resornog odbora socijalne politike SSP-a.

Kako komentarišete poslovanje kompanije Ziđin u Boru?

- Više puta sam ukazivala na nezakonito poslovanje kompanije Ziđin u Boru, što preko medija, što pisanim putem u vidu prijava i žalbi nadležnim ministarstvima i inspekcijama. Sva pisana obraćanja ostala su u nečijem radnom stolu počev od samog Ugovora o strateškom partnerstvu, čije sam delove poslala Republičkom javnom tužilaštvu jer ti delovi krše zakone naše države, pa do krivične prijave gradonačelniku Bora i bivšem ministru rudarstva i energetike, Aleksandru Antiću.

Ziđinu je dopušteno da radi bez zakonom propisanih studija i dozvola, ali i sa najnižom mogućom rudnom rentom, uz slobodan izvoz sirovina i bez poreza na extraprofit.
Beograd je jedan od najzagađenijih gradova sveta, a u Srbiji odmah posle prestonice, po zagađenosti vazduha se ističe Bor. Kako se suočiti sa ovim problemom?

- Što se tiče zagađenja koje kompanija Ziđin proizvodi, ono je u 2019. godini i 2020. prelazilo sve "rekorde". Sumpor dioksid je izmeren na preko 5.000 mikrograma po metru kubnom vazduha, a arsen je u vazduhu bio čak i dvesta puta više od zakonom dozvoljenog. Državne institucije nisu adekvatno reagovale na sve ovo, pa su građani Bora morali i na ulici da traže svoje pravo na zdravlje i zbog toga bili vređani od ove vlasti i nazivani plaćenicima i izdajnicima.
Prekomerno kontinuirano prisustvo sumpor dioksida dovelo je do astme i bronhitisa, ali i moždanih i srčanih udara jer je srce radilo pod opterećenjem, dok su teški metali u vazduhu (arsen, kadmijum,olovo, živa) doveli do skoro svih oblika raka. Državna zdravstvena studija Zavoda za javno zdravlje Batut upozorila je na ogromno povećanje maligniteta u Boru i iznela da svaki četvrti Boranin boluje od nekog oblika raka, a da je život u Boru skraćen za deset godina.

Prošle godine vlast u Boru je odredila samo 1 odsto sredstava iz budžeta za zaštitu životne sredine. Šta je, prema Vašem mišljenju, razlog za takvo ophođenje prema životnoj sredini?

- Rešenje za prestanak zagađenja u Boru je vrlo prosto: moraju se poštovati zakoni i moraju se sprovoditi. Ukoliko ova tehnologija ne podržava ovaj nivo proizvodnje, ili smanjite nivo proizvodnje ili napravite novu tehnologiju. Po mojim informacijama, Ziđin radi na novom postrojenju za koje garantuje da će podržavati ovaj nivo proizvodnje i rešiti problem zagađenja. Iskreno se nadam da će na proleće dokazati svoje tvrdnje. Tačno je da je prošle godine vlast u Boru uložila samo 1 odsto ukupnog budžeta u zaštitu životne sredine i to je naravno i apsurdno i strašno. Gradska vlast je apsolutno u službi kompanije Ziđin, na sednicama Skupštine grada gradonačelnik koristi svaku priliku da pohvali kompaniju i uvredi svakog ko pokuša da pred građane iznese činjenice. Verujem da je od republičkih vlasti savetovan da se tako ponaša, to je državna politika.

Više puta ste ukazivali na to da "za Kineze ne važe zakoni naše države". Na šta ste konkretno mislili?

- U Boru za kineske državljane čak ne važe ni osnovni zakoni, oni se za kršenje bilo kog zakona ne procesuiraju. Dolazilo je do saobraćajnih prekršaja, seksualnog uznemiravanja maloletnica, teških tuča koje uključuju hladno oružje i nikada ti pojedinci nisu procesuirani već samo vraćeni za Kinu, a slučajevi zataškavani.

Kao predsednica Resornog odbora socijalne politike Stranke slobode i i pravde, na koji način bi se suočili sa problemima u Centrima za socijalni rad, za koje ste istakli da su "godinama u službi politike"?

- Kao predsednica Resornog odbora za socijalnu politiku SSP više puta sam ukazivala na rad Centara za socijalni rad. To je jedan od bitnijih problema u državi jer oni ucenjuju najugroženije grupacije judi umesto da ih zaštite i pomognu im. Centri za socijalni rad su odavno u službi politike, zapošljavaju podobne umesto stručnih i dovode do toga da mi danas nemamo dovoljno socijalnih radnika koji znaju svoj posao i koji žele da ga rade. Direktori Centara često krše svoje Pravilnike o radu, naročito u toku izbornih kampanji, i zato smo podneli prijavu na rad direktora svim Centrima za socijalni rad u Srbiji, ali i svim direktorima filijala PIO fonda.
Neophodna je potpuna reforma Centra za socijalni rad, sami direktori su u statusu vršioca dužnosti, a na ta mesta dolaze potpuno bez iskustva i nepripremljeni.

U Boru je direktorka Centra za socijalni rad ostala nema i na moju prijavu o lošem radu Narodne kuhinje, nema na problem beskućnika koji niko ne rešava, nema na činjenicu da istočna Srbija više nema Sigurnu kuću, ali je i te kako aktivna u svakoj izbornoj kampanji i spremna da resurse Centra ustupi političkim ciljevima vladajuće garniture - zaključila je Živković u intervjuu za Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati