Politika

Direktno.rs

20. 11. 2022. 13:48 3

Đilas: Nasilje sa najviših državnih funkcija, televizija, psovanje i vređanje preliva se na decu u školama

"Očekujemo da za desetak dana u skupštinsku proceduru uđu dva zakona koje je pripremila Stranka slobode i pravde - o uspostavljanju državnog Alimentacionog fonda i statusa Roditelj-Negovatelj, za koje očekujemo da svi poslanici podignu ruku i time pokažemo da smo uprkos političkim sukobima na prvom mestu ipak ljudi, a ne političari", izjavio je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas na konferenciji za medije na kojoj je detaljnije predstavio ova dva zakonska rešenja.

Prvim zakonom predviđamo da država bude ta koja će preuzeti plaćanje alimentacije već posle dva meseca neplaćanja alimentacije od strane neodgovornog roditelja, kazao je Đilas i dodao:

- Veoma je važno da na taj način država preuzima i obavezu da neodgovornog roditelja goni po službenoj dužnosti, jer je do sada to bilo prepušteno roditelju sa kojim je dete, odnosno deca, što su uglavnom majke, a koje opet to vrlo retko čine što zbog već komplikovanih odnosa i iskustava na sudu ili da ne bi dodatno narušile odnose dece sa drugim roditeljem. Zato će to sada raditi država - rekao je Đilas i dodao:

- Dodatno je važno što bi se plaćanje iz Alimentacionog fonda aktiviralo i pre presude o razvodu braka, odnosno podnošenjem zahteva za razvod braka, ukoliko se u tom periodu odredi mera privremenog izdržavanja deteta, te bi se i tada iz Alimentacionog fonda isplaćivalo izdržavanje za decu dok brakorazvodni proces još traje, takođe već posle dva meseca nepoštovanja privremene mere o izdržavanju deteta.

Đilas je podvukao da očekuje usvajanje ovog zakona do kraja decembra, uz poziv svim poslaničkim grupama da budu zajednički predlagači, navodeći isti primer u Crnoj Gori, takođe politički podeljenoj, ali usaglašenoj oko ovih životnih stvari, pa tako i zakona o Alimentacionom fondu koji je nedavno tamo usvojen.

Drugim zakonom bi se uspostavio status Roditelj-Negovatelj za roditelje koji se staraju o deci sa smetnjama u razvoju i za koje znamo koliko im je život težak, koliko je tu potrebno snage, ali i finansija:

- Ovim zakonom predviđamo da bi svaki roditelj dobijao minimalnu platu na nivou Repubike Srbije, ali bez isključivanja svih ostalih davanja države koja im pripadaju kao pomoć. Osim plate, ovim zakonom predviđamo i da ovi roditelji time stiču pravo i na penziju ukoliko su se najmanje 15 godina starali o detetu sa smetnjama u razvoju. Ključno važno za decu sa smetnjama u razvoju i njihove roditelje jeste da bi se ovim zakonom po automatizmu priznala sva postojeća medicinska veštačenja i komisijske odluke kojima je utvrđen stepen smetnji, tako da deca sa utvrđenim smetnjama ne moraju ponovo da prolaze kroz sve to - rekao je Đilas.

Predsednik Stranke slobode i pravde naglasio je da bi podrška svih poslaničkih grupa i ovom zakonu bila dragocena i najavio javno slušanje koje bi SSP inicirao u Narodnoj skupštini, kako bi se ovim zakonima izjasnila i struka, civilni sektor i izvršna vlast.

On se osvrnuo i na dramatičan snimak iz jedne škole u Trsteniku u kome učenici verbalno, a na kraju i fizički maltretiraju svoju nastavnicu, ponavljajući stav Stranke slobode i pravde da prosvetne radnike moramo vratiti na pijedestal koji zaslužuju ne samo finansijski većim zaradama, već i samim odnosom i uvažavanjem:

- Prosvetni radnici su ljudi koji često provode više vremena sa našom decom od nas, koji ih ne uče samo da budu obrazovani, već i da budu dobri ljudi. Međutim, nasilje sa najviših državnih funkcija, televizija, čak i od strane javnih ličnosti, psovanja, vređanja, sve se to preliva na društvo, to deca gledaju i onda i ona počinju tako da se ponašaju. Sve to mora da se promeni.

On je pozvao, pre svega ljude na političkim fukcijama, da počnu da se samokontrolišu, da prestanu sa govorom mržnje i verbalnim nasiljem, da uvek imaju u vidu kakav primer daju mladima, jer samo na taj način možemo učiniti pomake u ovako društvu punom agresije i nasilja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati