Politika

[ Izvor: Blic ]

20. 10. 2022. 08:57 69

Za Rusiju Kosovo više nije takozvano?!

Da li je za Moskvu Kosovo i dalje "takozvano? Ovo pitanje čini se sasvim logičnim nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećene južnoj srpskoj pokrajini. Donela je (ne)očekivanu novinu, predstavnik Rusije je, kao i do sada, očekivano, držao stranu Srbiji, ali za oktavu niže ublaženom retorikom. Ipak, isplivao je jedan važan detalj - iskusni diplomata Vasilij Nebenzja zaboravio je, slučajno ili ne, da u svom govoru za Kosovo kaže da je "takozvano".

Sve to možda i ne bi bilo toliko bitno da predstavnik Rusije u svim dosadašnjim obraćanjima nije insistirao da upravo tako naziva teritoriju južne srpske pokrajine i da nije uvek oštro protestovao kada bi neko u toku rasprave Kosovo doveo u vezu sa bili kakvim oblikom državnosti. Međutim, sinoć je Kosovo za Vasilija Nebenzju bilo jednostavno - Kosovo, a retorika se uglavnom bavila pitanjima koja ne dotiču državnotvornost Prištine.

Puna dva sata i 44 minuta trajala je žučna rasprava u Ujedinjenim nacijama o Kosovu. Smenjivali su se predstavnici moćnih i manje moćnih zemalja, govorio je i šef srpske diplomatije Nikola Selaković. I ovoga puta pažnju su zaokupila obraćanja predstavnika Kine i Rusije, ali je govor Nebenzja ostavio poseban utisak.

Jer, kako se može videti na osnovu izveštaja medija, sve do ove sednice ruski predstavnik u SB UN nije propuštao priliku da spomene lažnu državnost Kosova.

Pre pet godina, 2017. godine prognozirao je da "projekat republika Kosova" očigledno propada. U istom maniru je nastavio i tri godine kasnije, i 2020. upozorio tadašnju ministarku spoljnih poslova Kosova Meljizu Haradinaj Stublu da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.

- „Ponovo na ekranu vidimo atribute takozvane državnosti Kosova - kritikovao je tada.

Ove godine situacija se drastično promenila. U desetominutnom govoru, Nebenzja je dvadesetak puta spomenuo Kosovo, ali nijednog momenta ono nije bilo "takozvano" Kosovo, niti "lažna država", niti "projekat", što su bili dosadašnji epiteti iz usta ruskog predstavnika.

Služio se terminima "provincija", "prištinske vlasti", "kosovari", "regija". Akcenat je bačen na loš položaj Srba, onemogućavanje povratka u pokrajinu, podsticanja na mržnju, otimanja imovine i oglušavanje o vraćanju zemljišta manastira Dečani.

To primećuje i bivši diplomata i ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić, koji smatra da je Nebenzja temeljno spremao govor i da se teško može nazvati slučajnošću to što je baš taj detalj ispustio.

- SB UN je najveći međunarodni forum, i na takvim događajima se ništa slučajno ne dešava. Ovakav govor može da bude signal da je Rusija promenila svoj stav ili da će ga promeniti, i to ili Beogradu ili Vasingtonu. Pokazuju da Kosovo može da bude potkusurna moneta, nama može da bude "evo šta sledi ako uvedete sankcije" a Zapadu: “priznaćemo Kosovo, a priznajte i vi nama neki element aktuelnog sukoba ili napravite neki ustupak” - ističe za Blic Đukić.

Kao argument ističe da još od 2000. godine Rusija ima diplomatsku misiju na Kosovu, koja se zove Kancelarija ambasade Ruske Federacije na Kosovu.

- Ta kancelarija ima status diplomatskog predstavništva, i služi za održavanje diplomatskih odnosa sa Prištinom i tamošnjim vlastima. U Srbiji se to i ne spominje, ali se zato priča o Grčkoj - ističe Đukić. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 69

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati