Politika

[ Izvor: N1 BiH ]

16. 10. 2022. 10:38 84

Nenad Čanak: Vučiću je ugrožen život

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, kazao je za N1 da će se Milorad Dodik, ako izgubi trku za dužnost predsednika entiteta Republika Srpska, naći pod brojnim istragama i tada će pobeći u Beograd.

Dodaje da bi zbog narušenog odnosa sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, Dodikova “izlazna strategija” mogla biti i zaobilaženje Beograda i direktni beg u Rusiju.

Vučić ovih dana nije samouveren kao nekad. Urušavala se tlo njegove politike?

- Nije tu stvar u tlu njegove politike nego u odustajanju od sedenja na dve stolice. S jedne strane biti dobar s Moskvom od koje je Srbija energetski zavisna do mere da je to kolonijalni položaj, a s druge strane biti dobar sa Evropskom unijom nije samo pitanje političke odluke, nego velika većina spoljnotrgovinske razmene je s Unijom. Treba vidjeti sada i koliko će boleti. Rusi su tu beskrupulozni i posegnut će za brutalnim merama.

Koje su to mere?

- Jeste li primetili koliko je ruskih tajkuna i visokih zvaničnika pomrlo neprirodnom smrću poslednjih meseci? Vučić se nalazi u najkomplikovanijoj situaciji u kojoj može biti.

Je li samo Vučić ugrožen?

- On je trenutno najjači čovek u Srbiji i od njega zavisi što se događa u ovoj zemlji. On na “vezi” ima mnoge političare u regiji – Crnoj Gori i severoistočnoj Bosni i Hercegovini (Republika Srpska). Rusima su Srbija i ova regija izuzetno važni, dok je ovde nestabilno i nered dotle Rusija ima mogućnosti da kockati se s ovim prostorom.

Mogu reći ‘nećemo praviti rat usred Evrope, pustit ćemo vam to, ali pod uslovom da vi nama pustite u Ukrajini’. Onog trenutka kad nemate u Srbiji nekog ko je spremam na te nestabilnosti, jer je Srbija na Balkanu u mogućnosti napraviti velike nevolje, i ako bi se Beograd okrenuo demokratiji i prestao biti Rusija u malom, da ne pretendira na BiH i Crnu Goru, odmah bi se normalizirali odnosi. Time Rusija gubi svaki uticaj svetske sile koja se mora pitati u nekim međunarodnim odnosima. To je suština priče.

Ja kad kažem da će Rusi ubiti Vučića ne pozivam na nasilje, ali kad kažem da treba ubiti Putina onda kao doktor govorim o uklanjanju bolesti. Rusi su potpuno beskrupulozni, što sam svojim očima video u Ukrajini gde su činili ratne zločine. Putinu je potpuno jasno da celo čovečanstvo vodi u opasnost, to su stvari o kojima nema razgovora. Planet, sloboda i demokratija se moraju braniti, a Putin je tu prepreka - zaključio je Čanak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 84

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati