Politika

Direktno.rs

26. 01. 2022. 17:18 32

SPS mora sam na izbore, ali mora i da podrži Vučića!

Aleksandar Vučić odlučio je da Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) nastupe odvojeno na predstojećim parlamentarnim i beogradskim izborima, ali istovremeno zahteva od Dačića podršku na predsedničkim izborima.

Ivica Dačić se tako našao u nebranom grožđu jer Vučić godinama postepeno "davi" SPS, čiji je rejting na istorijskom minimumu, a nakon svakih izbora mrvice vlasti sa Vučićevog stola su sve skromnije, pa je nezadovoljstvo u partijskoj infrastrukturi sve veće - naprosto, sve manji broj socijalista nalazi državno uhlebljenje.

Posledično, ovo unutarpartijsko nezadovoljstvo dovelo je do toga da veliki broj socijalista ne bi glasao za Vučićevu listu čak i kada bi se na njoj našao SPS, što pokazuju i istraživanja javnog mnjenja koja su doprinela ovakvom raspletu. Zato je Vučić stavio Dačića pred svršen čin: ne prima ga na izborne liste, ali zahteva podršku na predsedničkim izborima.

To stavlja Dačića u vrlo delikatnu poziciju, jer ne samo što je partijski rejting na istorijskom minimumu, već podrškom Vučiću na predsedničkim izborima, bez svog kandidata rizikuju i da ostvare katastrofalan rezultat na parlamentarnim i beogradskim izborima, što bi partiju dovelo na rub opstanka na političkoj sceni.

Iskusni poznavaoci prilika u SPS sad očekuju i otvaranje starih sukoba u partiji, jer veliki broj stranačkih funkcionera godinama Dačiću zamera da je zarad svojih ličnih funkcija Vučiću poklonio stranku. Sada ih Vučić ostavlja na vetrometini same, sa narušenim partijskim identitetom i teškim zadatkom da prikupe neke glasove, unapred znajući da će, čak i da Vučić i SNS pobede, ti glasovi vredeti tek toliko da se ponovo udome Dačić i nekoliko njegovih najbližih saradnika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati