Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

Direktno.rs

20. 01. 2022. 12:16 4

Pred izglasavanjem smo još goreg izbornog zakonodavstva

"U skupštinskoj proceduri su četiri izborna zakona koji će izborno zakonodavstvo Srbije učiniti još gorim i dodatno privilegovati režim Aleksandra Vučića. Nelegalne Vlada Ane Brnabić predložila je novi Zakon o izboru predsednika Republike, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima. Svi ovi zakonski predlozi pisani su sa ciljem da se omogući početna prednost režimskim strankama i da se omogući neograničen broj lista režimske opozicije", naveo je lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Predlogom Zakona o izboru predsednika Republike ukida se ranija odredba o žrebanju za redosled na izbornoj listi čime se omogućava režimu da, sa unapred pripremljenim potpisima, preda listu kandidata SNS-a kao prvu i da to usaglasi sa ostalim listama za republičke izbore i izbore za Beograd i druge lokalne samouprave.

Najdrastičnije kršenje principa "jedan čovek - jedan glas" ogleda se u ovom, ali i u predlogu Zakona o izboru narodnih poslanika kojim je sada omogućeno da "jedan birač potpiše više lista". To praktično znači da će se u SNS-u štancovati režimske liste.

Jedan čovek sada može da potpiše i 20 i više lista. Opoziciji je onemogućeno, predlogom Zakona o izboru narodnih poslanika, da ima četiri člana proširenih biračkih odbora za predsednika i parlament kroz (2+2) odredbom člana 32. koja se odnosi na "istovetnost koalicija", pa će opozicione liste moći da imaju samo jednog člana i njegovog zamenika za oba izborna procesa.

Mogućnost potpisa za više izbornih lista predviđeno je i na lokalnim izborima. Jedna, po meni, neustavnih odredbi je mogućnost da podnosioci lista i nosioci liste za lokalne izbore ( čl. 38 i 39.) ne moraju imati prebivalište na području te lokalne samouprave. Npr. lica iz Kosjerića mogu da podnesu listu za izbore u Beogradu i budu nosioci te liste. Da li je ova odredba "rezervisana" za Zorana Jankovića, koji je državljanin Srbije, a živi u Ljubljani ostaje da se vidi.

To se kosi sa više odredbi Ustava Republike Srbije, prvenstveno onih koje se odnose na pravo građana na lokalnu samoupravu. Odredbe o isplati 35 odsto sredstava svim listama na republičkim izborima, bez obaveze da ih vrate ako ne pređu cenzus, omogućava se finansiranje onih lista koje imaju zadatak da glume opoziciju.

Brojne su druge odredbe kojim režim Aleksandra Vučića pokušava da se održi na vlasti nakon 3. aprila ove godine. Neke od njih su koliko štetne za opoziciju i građane Srbije toliko i dokaz o poslednjim trzajima gubitnika", ističe Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, povodom predloga zakona koji su stavljeni u proceduru i čije se izglasavanje očekuje narednih dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Tačka susreta

Zoran Živković [25.05.2022.]
Anketa

Kako ćete da se hladite tokom leta?

Rezultati

Video dana

70 konja