Politika

[ Izvor: Mediji ]

21. 09. 2021. 12:50 23

"Zahtevamo da se Priština povuče, pa da odemo u Brisel da se dogovorimo"

Savet za nacionalnu bezbednost je danas doneo više odluka, zaključaka i preporuka, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon završene sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Zadovoljan sam stanjem borbene gotovosti, moralom, unapređenjem naših ljudi, dodatnim osnaživanjem i opremanjem naših ljudi - naveo je Vučić.

Kako je rekao, razgovaralo se o KiM i "kriminalnim akcijama Prištine".

- Srbija će nastaviti da insistira na očuvanju mira, sigurnosti i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo. Smatramo neprimerene izjave da su krive obe strane. Srbija je spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali neće da pristane na rešenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama - rekao je Vučić.

Kaže da je razgovarao sa predstavnicima EU, da je dobio predlog kako bi trebalio da izgleda rešenje za situaciju.

- To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji, ali bi uveli 20 do 30 odsto mera, gde bismo mi više uspeli kao više nego oni - rekao je Vučić.

Pozvao je i međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako Srbija ne bi morala da provodi bilo kakve mere.

- Neko u Evropi mora da kaže de li postoji Briselski sporazum ili ne. Taj odgovor ćemo morati da dobijemo veoma brzo, jer naše strpljenje nije bezgranično. Dosta je bilo, 3.076 dana nas vuku za nos, a mi trpimo zbog mira i svega drugog iako još nema Zajednice srpskih opština (ZSO). Ako nema Briselskog sporazuma za drugu stranu, onda ga nema ni za nas - poručio je Vučić u obraćanju javonosti.

On tvrdi da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izmislio pravilo o tablicama zato što on i saradnici računaju da će nešto da otmu i da će se pojaviti neko ko će Srbiji i Srbima ponuditi kompromis po principu "pola nama, pola vama" od tog otetog.

- Mi u tome nećemo da učestvujemo. Ako se nastavi ugrožavanje imovine i života građana srpske nacionalnosti, pozvaćemo NATO i KFOR da zaštite živote i imovinu u Srba. Takođe, svi treba da znaju da mi ponavljanje pogroma iz 2004. godine nećemo dozvoliti - istakao je Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati