Politika

[ Izvor: EWB ]

11. 05. 2021. 14:18 1

Evroparlamentarci u Srbiji posle 6. juna?

Poslanici Evropskog parlamenta koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije, mogli bi nakon šestog juna zvanično da dođu u Srbiju, jer tada ističe važenje interne odluke predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija o zvaničnim putovanjima evroposlanika. Poslanici i dalje neće moći da dođu ukoliko se važenje ove odluke produži.

Prema odluci o vanrednim merama, do 6. juna misije Evropskog parlamenta, kao što je posredovanje u međustranačkom dijalogu, suspendovane su. To znači da bi, po isticanju ove mere, poslanici Evropskog parlamenta mogli fizički biti prisutni, osim ukoliko se zabrana putovanja ne produži.

Od početka pandemije COVID-19 uvedene su vanredne mere vezane za rad Evropskog parlamenta, uključujući i putovanja poslanika na zvanične misije, koje se periodično produžavaju. Trenutna odluka na snazi je od 22. aprila.
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će tek krajem maja imati odgovor predstavnika Evropskog parlamenta o tome šta je Agenda za međustranački dijalog o poboljšanju izbornih uslova.

Kao što je već najavljeno, čim se završi ciklus konsultacija, posrednici Evropskog paralmenta razgovaraće o konkretnim datumima i mogućem dnevnom redu sa predsednikom Narodne skupštine.Izvori iz Evropskog parlamenta za EWB objašnjavaju da bi konsultacije između posrednika u dijaogu i organizacija civilnog društva, kao i stručnjaka iz Vlade mogle biti završene do kraja maja, ali da do sada nije spomenut niti dogovoren konkretan datum drugog sastanka evroparlamentaraca sa predsednikom Narodne skupštine.

Posrednici Evropskog parlamenta u narednim danima će razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić i sa radnom grupom Vlade Srbije za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), odnosno, ODIHR (Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava), koja radi na implementaciji preporuka ODIHR posle prošlih izbora. Takođe, razgovaraće sa organizacijama civilnog društva, kao i sa predstavnicima članica EU. Završetkom ovih razgova, trebalo bi da pripremna faza konsultacija za početak međustranački dijalog bude zaključena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati